fbpx

Kommer vi till Grekland i sommar? (Uppdatering 2)

Loading...

Nu är det hög tid att boka sommarens resa. därför har Grekland All Exclusive åter analyserat all tillgänglig information och försöker svara på de tre frågor alla Greklandsälskare ställer just nu: Kommer jag att kunna resa till Grekland i sommar? Kommer jag att vilja resa till Grekland i sommar? Kommer jag att vara välkommen?

Den här artikeln publicerades ursprungligen 5 februari. Den här är den andra uppdateringen, som uppdateras löpande, senast 11 maj.

Den här artikeln handlar i första hand om turism. Den handlar inte så mycket om människor som bor i Grekland, som har en bostad i Grekland eller andra som inte reser till Grekland som turister. Det är egentligen ganska självklart, men påpekas ändå, på förekommen anledning, som det brukar heta.

Du vet väl att det på greklandallexclusive.com finns dagliga uppdateringar om Covid-19? Nyheter, statistik, restriktioner, inreseregler… allt på ett ställe.


Kommer jag att kunna resa?

Just nu talar det mesta för det. Greklands regering har sagt att turistsäsongen kommer att starta 15 maj. Givetvis är datumet preliminärt, det är Covid-19 och vaccinationerna som bestämmer tidtabellen.

Smittspridningen sjunker nu i Grekland, men många vårdas fortfarande på sjukhus och många dör varje dag. Om trycket på sjukvården är lika högt 15 maj är det tveksamt om regeringen kommer att våga öppna för massturism.

Krav för inresa

Det är förstås omöjligt att veta vad som kommer att gälla för inresa i sommar. Detta är vad regeringen hittills har sagt om inresekraven i sommar:

 • Ett PLF-formulär, som du fyller i digitalt senast 24 timmar innan ankomst
 • Något av följande (på engelska)
  • Vaccinationsintyg
  • Intyg på att du har tillfrisknat från Covid-19
  • Ett negativt resultat från PCR-test

EU:s ”Gröna certifikat” ska vara på plats 1 juni. Men räkna med att det kan bli förseningar. Till att börja med kommer bara vaccinationerna att finnas med, PCR-tester och antiktoppstester kommer att dröja. Det säkraste sättet att komma till Grekland i sommar är alltså att vaccinera sig.

Gäller försäkringen?

Tänk på att många försäkringsbolag undantar ”Covid-19-relaterade skador”. Så om du reser med ett negativt PCR-test och blir sjuk i Grekland kan du bli utan ersättning. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller!

Tester och karantän

När du kommer till flygplatsen kan du tvingas lämna ett snabbtest. Data över smittspridningen i avreselandet avgör detta. Om det testet är negativt får du fortsätta semestern, är det positivt får du stanna i karantänen i minst 2 veckor och får sedan göra ett nytt PCR-test.

Inställda resor

En förutsättning är förstås att det går flyg. Bank of Greece skriver i en prognos att den räknar med att det 2021 kommer att komma runt 12 miljoner turister till Grekland. Det är tre gånger fler än förra året men bara 40 procent mot 2019.

Det troliga är att flygbolagen och charterföretagen kommer att anpassa sina verksamheter efter rådande förhållanden. Det lär innebära färre flygplatser både i Sverige och i Grekland, glesare avgångar och färre hotell att välja mellan.

Många resor, såväl charter som reguljärflyg, kommer att bli inställda, en del väldigt nära avresedagen. Antingen på grund av inreseregler, dåligt bokningsläge eller många avbokningar. Även om du har en avbokningsbar biljett kan bolaget förhala återbetalningen och kommer definitivt att försöka förmå dig att boka om till ett senare datum. Eller så hamnar bolaget på obestånd och då kan du förlora alla pengar du betalat för resan. Kom ihåg att resegarantilagen bara gäller för paketresor.

Slutsats

Resandet kan komma igång på allvar framåt juni. Men allt hänger på hur snabbt Sverige lyckas vaccinera sina medborgare. Prognosen är att det blir 60 procent färre turister i år än rekordåret 2019.

Kommer jag att vilja resa?

Atens flygplats i september. Foto: John Göransson.

Vi gjorde en enkel enkät i Facebookgruppen Grekland All Inclusive. Vi har också talat med människor vi brukar träffa i Grekland. Den visade att ungefär hälften tror att det blir en Greklandsresa i sommar. En del väljer att resa senare i höst men många väntar till nästa år. En del hade bokat men förväntade sig inte att resan ska bli av.

De flesta vill helt enkelt att både Sverige och Grekland ska vara ”som vanligt” igen innan de åker.

Greklands Regering har flera gånger upprepat att alla regler som gäller för greker också gäller för turister. Samma sak gällde förra sommaren, även om det verkade som om många turister inte hade förstått det. Eller så handlade det bara om bristande respekt.

Krogarna har öppnat

Den 3 maj öppnade uteserveringarna i Grekland. Men det finns fortfarande många restriktioner kvar, läs om dem i den här artikeln. Däremot finns det fortfarande inget nattliv i Grekland, allt stänger senast 22:45 och mellan 23:00 och 05:00 råder utegångsförbud. Från 15 maj väntas öppettiderna förlägas till midnatt. Läs mer om alla restriktioner här.

Munskydden måste av

En annan sak som kommer att påverka reslusten är den grekiska regeringens rigida inställning till munskydd. De ska vara på överallt, inomhus och utomhus. Det är väldigt ansträngande när temperaturen drar iväg mot 40-strecket. I Sverige borde alla ha dem på i kollektivtrafiken och i trängsel, men de allra flesta struntar i det. I Grekland kan det kosta 150 euro att göra det.

The Five i Chania förra sommaren. Foto: John Göransson.

Det är väldigt få som vill semestra i ett fängelse, även om solen skiner. Grekland All Exclusive var i Chania augusti-september förra året. Restriktionerna tilltog vecka för vecka och vi tillbringade allt mindre tid ute och allt mer tid hemma. Vi flydde till södra Kreta några dagar för att få lite ombyte, vilket gjorde resan väsentligt dyrare än planerat. För den som vill ha ut mer av semestern än att pendla mellan hotellet och närmsta strand kan det bli ganska trist. De mest inbitna Greklandsälskarna biter ihop och åker ner ändå, men räkna inte med några stora turistströmmar innan restriktionerna har släppt.

Det kanske blir försent

En undersökning från redovisningsföretaget Visma från 2019 visade att bara 11 procent av Sveriges löntagare tänkte ta ut semester före vecka 25 eller efter vecka 33. (i år är det 21 juni-22 augusti). Hälften tog ut semester mellan 17 juli och 6 augusti. Det betyder att efter skolstarten är det mest pensionärer, arbetslösa

och egenföretagare som är ute och reser. Så även om både Sverige och Grekland blåser faran över kan det bli försent för de flesta att göra en Greklandresa.

De flesta vill dessutom vara ute i god tid. Enligt en undersökning från resebyrån Ticket från 2019 ville svenskarna ha så här lång tid på sig att planera sin semester:

 • 3-6 månader: 42 procent
 • 2 månader: 14 procent
 • 1-2 veckor: 11 procent
 • Mer än 6 månader: 10 procent
 • 1 månad: 8 procent
 • Tveksam, vet ej: 15 procent

Det betyder att det för många redan är försent. Vill man ha tre månaders framförhållning och resa innan skolstarten i slutet av augusti är det väldigt bråttom att boka.

Vi minns också kaoset förra året, med inställda resor och restriktioner som infördes med kort varsel. Låt oss friska upp minnet från förra sommaren.

Hemester är här för att stanna

Vi ser också hur människor har förändrats av leva nästan ett år med pandemin. Saker som vi förr såg som självklara, som att åka till jobbet varje dag, trängas i kollektivtrafik och köpcentra, hänga i restauranger och barer, har vi sakta vant oss vid att klara oss utan. E-handel, hemlevererad mat, videosamtal och tevetittande har delvis ersatt dessa saker. Många, som tidigare sett det som självklart att ”resa till solen” varje år, lärde sig förra sommaren att det gick att klara sig ändå. De kanske köper ett sommarställe, eller bygger en pool på tomten i stället? Eller bygger en egen bar i källaren?

Prognos: 20 procent mot 2019

Vår prognos: De flesta kommer att vänta med att boka till dess utegångsförbudet avskaffas, kroglivet öppnar och vi slipper munskydden. Många kommer att stanna hemma oavsett. Antalet svenska turister till Grekland kommer att ligga på högst 20 procent av nivån från 2019.

Kommer jag att vara välkommen?

Förra året stannade intäkterna från turism i Grekland på 24% av nivån rekordåret 2019. I år väntas den komma upp i 40%. Givetvis vill de miljoner greker som lever på turism att så många som möjligt ska hälsa på dem i sommar, men inte på bekostnad av nya virusutbrott.

Om du är vaccinerad kommer du att vara väldigt välkommen till Grekland. Om du ”bara” har ett PCR-test finns risken att du snarast ses som en belastning och ett hot. Du kanske testar positivt på flygplatsen och hamnar i karantän i två veckor, du kanske blir sjuk och behöver vård. Det är kostnader som inga greker har lust att ta.

Grekland har sagt att de som har antikroppar är välkomna. Men troligen kommer svenskar med antikroppar inte att kunna få ett intyg på det förrän sent på säsongen och då lär det gå fortare att vaccinera sig, även om man redan har haft Covid-19. Vår vän Katia, som just nu befinner sig i Grekland, fick betala 1 500 kronor för ett PCR-test, trots att hon har antikroppar.

EU-gemensamma regler – fiasko hittills

EU-kommissionens beslut om ett gemensamt hälsopass kan bli verklighet till sommaren, Koordineringen mellan EU-länderna har hittills varit i stort sett obefintlig, i synnerhet när det handlar om reseregler.

Men till mångas förvåning enades EU-parlamentet nyligen om detaljerna för det ”gröna beviset”, som alla EU-medborgare ska kunna få gratis och ska gälla som inträdesbiljett i alla EU-länder. Det ska innehålla information om antingen vaccin, antikroppar eller negativt PCR-test. En viktig fråga tycks ha varit vad det ska heta.

Vaccineringarna i Sverige

I väntan på vaccin. Foto: John Göransson.

Sveriges regering har lovat att det ska gå att hämta ut det gröna beviset från 1177.se från början på juni, men till en början är det bara vaccinationsintyg som kommer att finnas med. Det blir giltigt två veckor efter den sista dosen.

När är jag färdigvaccinerad?

Vi har slagit samman intervallet mellan första och andra dosen med de två veckor det tar innan ditt gröna bevis blir giltigt. Intervallet beror på vilket vaccin du får. Mer info finns på 1177.se

 • Pfizers vaccin Comirnaty: 8 veckor från första dosen
 • Modernas vaccin Covid-19 vaccine Moderna: 8 veckor från första dosen
 • AstraZenecas vaccin Vaxzevria: 11-14 veckor efter första dosen

Resa med ovaccinerade barn

Även om föräldrarna hinner få sina gröna bevis så gäller tills vidare att alla barn över 5 års ålder måste uppvisa ett negativt PCR-test. Det innebär att alla som är mellan 5 och 18 kommer att behöva testa sig innan resan, eftersom de inte kommer att få vaccin. Greklands regering utsätts för starka påtryckningar för att ändra regeln, men det skulle innebära att de måste lätta på reglerna även för grekiska barn.

Vaccineringarna i Grekland

Greklands regering har varit tydlig med sambandet mellan vaccinationer och restriktioner. Ett helt öppet Grekland förutsätter ett Grekland med flockimmunitet, landet har just nu avverkat en tredjedel av vägen mot det målet. Men farten ökar och om ambitionen att komma upp i 100 000 doser per dag blir verklighet kommer Grekland att ha nått målet någon gång i mitten av augusti. Det förutsätter att tillräckligt många vill vaccinera sig, det är inte längre brist på vaccin.

Greklands strategi är ganska lik den svenska. Men eftersom vaccinationsgraden bland äldre hittills har varit mycket lägre i Grekland har man redan börjat erbjuda alla från 30 års ålder vaccin. Dessvärre har Grekland varit sämre på att vaccinera de äldsta, vilket är en av förklaringarna till att så många fortfarande dör i Covid-19. Regeringen räknar med att alla upp till 30 kommer att ha fått erbjudande om vaccinering i slutet av maj. Det återstår att se hur många som nappar på erbjudandet.

Grekland får samma tilldelning av vaccin som övriga EU och vaccinationstakten är ungefär som i Sverige. Däremot har Grekland en ”spretigare” strategi, med många fler prioriterade grupper. Medan Sverige hittills bara har prioriterat efter ålder, risksjukdomar och personal i äldrevård har Grekland dessutom prioriterat bland annat öar, höga politiker och vårdpersonal. Nu ska även anställda i turistnäringen prioriteras. Det kan förklara att Grekland har lägre smittspridning men fler döda än Sverige.

Du hittar den senaste statistiken om vaccinationer här

Tester i Sverige och Grekland

En del i Greklands strategi för att öppna samhället är obligatoriska självtester för stora grupper anställda i skolor, butiker, restauranger etcetera. Alla måste testa sig minst en gång i veckan och registrera resultatet på en hemsida. Om testet är positivt måste de sitta i karantän.

I Sverige anses inte de så kallade antigentesterna som säkra. Om testet är positivt kan man vara säker på att man har Covid-19, är det negativt är det däremot inte säkert att man inte har Covid-19. Det går att köpa antigentester på apoteket, en förpackning med 25 tester kostar ca 2 000 kronor.

Bild på Humasis COVID-19 Ag Hemtest, 25 st
Antigentest. Foto från Apotekets hemsida.

Alla fall av smitta som redovisas i den officiella statistiken, såväl i Sverige som i Grekland, bygger på genomförda PCR-tester. Det är också det enda test som gäller för inresa till Sverige och Grekland,

Grekland lättade på reglerna 2020

Grekland valde förra året att lätta på restriktionerna för att rädda turistsäsongen. I dag tvivlar nog ingen på att otestade turister, framför allt från andra delar av Grekland, och hemvändande greker från EU-länder, i någon mån bidrog till den andra våg som tillsammans med den tredje vågen hittills har kostat 10 000 människoliv. Landet är just nu i den tredje vågen, ingen vet ännu hur många fler som kommer att dö innan vaccinet hejdar smittan.

Vaccinkrav är inte odemokratiskt

Det finns människor som inte vill vaccinera sig. En del av dem vill resa utomlands ovaccinerade och några av dem anser att det är ”odemokratiskt” att inte få göra det. Det är det inte. Alla länder har rätt att skydda sina medborgare mot yttre hot, vare sig det handlar om terrorister eller ovaccinerade turister. Redan i dag finns ett dussintal länder som kräver vaccin mot gula febern, det har ingen protesterat mot. Vi har rätt att välja bort vaccin. Men vi kan inte välja bort konsekvenserna av det valet.

En EU-dom som föll i april slog fast detta. Det var EU:s domstol för mänskliga rättigheter som konstaterade att Tjeckien regering hade rätt att införa obligatoriska vaccineringar. Sexton ledamöter stod bakom beslutet, en reserverade sig.

När vaccinationerna är öppna för alla åldersgrupper i Grekland kommer regeringen att ta upp diskussionen om särskilda privilegier för vaccinerade.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: