fbpx
Covid-19EkonomiGrekland All ExclusivePolitikSverigeTurismTurkiet

2021 – Greklandsåret alla har längtat efter

Nu börjar ett nytt år i Grekland, efter ett år som blev ett av de dystraste modern tid. Inte självklart det allra dystraste, eftersom Grekland genomlevde en tio år lång ekonomisk kris som för många var ännu värre än 2020. Frågan är hur det kommer att bli 2021. Vi har tittat på saken, utifrån ungefär samma ämnen som vi gick igenom i årskrönikan för 2020. Observera att allt i artikeln är osäkra spådomar. Om du har bråttom kan du gå direkt till sammanfattningen.



Coronavisuset

Foto: John Göransson.

Söndag 3 januari inledde Grekland vad som förhoppningsvis är slutspurten i landets andra lockdown. Alla lättnader som har gällt under julhelgerna avskaffades fyra dagar i förtid och från 11 januari är planen att försiktigt börja öppna landet igen. Skolorna för de minsta kommer att öppna, butiker kommer att få ha öppet med restriktioner. Nattlivet får däremot vänta till dess vaccinationerna har börjat ge effekt.

Pandemin är på reträtt i Grekland. Antalet smittade är nu lägre än den var innan lockdown infördes 7 november och antalet döda kommer att vara det om några veckor.

Vaccinet

Vaccinationerna har redan startat och kommer att komma igång på allvar efter trettonhelgen. Prioriteringen ser ut så här:

  1. Regeringen och andra politiska ledare. Det beror inte bara på att regeringen anses extra värd att skydda. Det handlar också om att avdramatisera vaccineringen; vågar stadsministern så vågar väl du? Oppositionen har förstås kritiserat denna prioritering. Partiledaren för kommunistiska KKE är en av de vaccinerade.
  2. Vårdpersonalen. De som ska ta hand om de sjuka ska slippa bli sjuka själva.
  3. De som dör (+70 år). Enligt den senaste statistiken är 86% av dem som dött i Covid-19 i Grekland äldre än 65, bara 0,8% (39 personer) är yngre än 40 år gamla. Det innebär i klartext att risken att dö i Covid-19 är 108 gånger större bland äldre än brand yngre. Alltså: en spruta till en 80-åring ger bättre effekt på dödligheten än 100 sprutor till 30-åringar.
  4. De som smittar (-70 år). Enligt den senaste statistiken är 85% av dem som konstaterats smittade av Covid-19 i Grekland yngre än 65 år gamla. Det är den här gruppen som sprider smittan men det är inte den här gruppen som dör.

Vad vi kan vänta oss är en snabb nedgång i antalet döda under första kvartalet 2021 medan antalet smittade inte kommer att minska på allvar förrän tidigast andra kvartalet, förutsatt att vaccinationsprogrammet fungerar som det är tänkt. Ungefär som i Sverige, alltså.

Antalet smittade är nu lägre än när lockdown infördes 7 november och antalet döda kommer troligen att följa efter om cirka 2 veckor, den tid det i genomsnitt tar från insjuknande till död. Källa: EODY.

Turismen

Foto: John Göransson.

Det finns visst hopp om att turistsäsongen ska kunna starta försiktigt redan i april/maj i år. Det förutsätter två saker: att vaccinationerna visar sig fungera och att tillräckligt många har velat och hunnit vaccinera sig, både i Grekland och i de länder som turisterna kommer ifrån. Sannolikt kommer kravet på negativt Covid-19-test att först leva parallellt med vaccinationsintyg, som så småningom helt tar över. Förhoppningsvis kommer ingen som är ovaccinerad att släppas in i eller ut ur något land allt, om det inte finns starka skäl. Anti-vaxxarna kan stanna hemma.

Däremot är det högst tveksamt om charterturismen kommer igång på allvar innan alla restriktioner är hävda. Risken för att hamna i karantän eller att allt är stängt på resmålet kommer att ha en starkt återhållande verkan på försäljningen. De som vill slippa överfulla stränder och skränande fylleturister har chansen att få sitt lystmäte under våren, precis som förra sommaren.

Turismen i Grekland har redan börjat förändras och 2020 innebar en turboladdning i den processen. Den kommer, räknat i antal turister, att bli bättre än 2020 men långt sämre än 2019. Trenden med mindre charter och mer individuellt resande kommer att förstärkas, även om charterarrangörerna troligen kommer att satsa stort på att komma igen efter det förlorade året. Många ställen med turister som främsta målgrupp kommer inte att öppna 2021 och en hel del av dem kommer inte att ersättas av andra. Utbudet av turistfällor och geggiga barer kommer att minska, helt enkelt.

Vi kommer att turista i städerna eller i naturen. Allt färre kommer att vilja turista i hotellområden som påminner om det svenska miljonprogrammet. Aten, Thessaloniki, Chania, Volos och andra städer kommer att vara vinnare. Platanias, Ialyssos, Kardamena och andra hårdexploaterade områden kommet att tappa mark.

Ekonomin

Foto: John Göransson.

Det stora beroendet av turism, parat med månader i lockdown, fick Greklands BNP att backa med 10,5 procent förra året, mer än något annat EU-land. Även om hjulen börjar rulla igen så kommer det att få konsekvenser. Det allra viktigaste för Grekland är nu att räntorna fortsätter att vara låga, annars kommer den gigantiska statsskuld landet har dragit på sig att skapa en ny skuldkris. Valutareserven gick åt till att köpa franska stridsflygplan, så det är tomt i kassan. Vad vi kan göra för att hjälpa till? Åk dit och gör av med pengar. Men se till att pengarna hamnar i Grekland och inte på kontot hos någon schweizisk eller tysk charterjätte.

Skatterbatterna

Foto: John Göransson.

Under 2021 kommer besluten om skatterabatter för pensionärer och yrkesverksamma som väljer att flytta till Grekland att slå igenom, under förutsättning att vi vinner kampen mot coronaviruset. I praktiken kanske ”pensionärsskatten” inte innebär så mycket mer än att människor som tidigare var skrivna i ett annat land nu väljer att skattskriva sig i Grekland. De flesta bodde kanske redan i landet, det gäller i synnerhet alla britter som efter Brexit måste legalisera sin närvaro. I synnerhet pensionärer måste väga skattelättnaden mot andra kostnader, som sjuk- och äldrevård.

Vi hoppas att skatterabatterna för inkomsttagare kan locka hem en del av de tiotusentals välutbildade unga greker som har flytt arbetslöshet och låga löner. Men inga skatterabatter kan kompensera för arbetslöshet och låga löner, så vi får nog skruva ner förhoppningarna. Tvärtom kan det locka ännu fler att lämna landet, eftersom det tycks vara enda sättet att få mer i plånboken.

Turkiet

Foto: John Göransson.

Det finns ingen ljusning i sikte för de dåliga relationerna mellan Grekland och Turkiet. De har bestått i hundratals år och sedan gränsen mellan länderna fastställdes vid Lousanneavtalet 1922 har Turkiet vid upprepade tillfällen hävdat att de är feldragna. Det är som regel en del i en inrikespolitisk propagandakampanj eller en utpressningsaktion gentemot EU eller USA. Turkiet har ansökt om medlemskap i EU och är medlemmar i Nato.

Det obehagliga denna gång är Erdogans uttalade stormaktsambitioner. Symboler från det Ottomanska imperiet har börjat användas, Hagia Sofia har åter blivit moské och regeringen har antytt att det är dags att omförhandla Lousanneavtalet.

Ändå lär det knappast bli krig den här gången heller. Det lär Natoländerna USA och Frankrike se till och kanske EU. För Tyskland är detta en het potatis, efter som man räknar med att omkring 7 miljoner av Tysklands 82 miljoner invånare är migranter från Turkiet i första, andra eller tredje generationen. Denna grupp är generellt väldigt nationalistisk. Dessutom finns det runt 4 miljoner ”återvändare” från Tyskland i Turkiet. För Frankrike är det lättare att öppet stödja Grekland i konflikten, delvis för att landet är storköpare av franska stridsflygplan och annan krigsmateriel. Vad som helst kan förstås hända, men låt oss hoppas att vi slipper krig. Turkiets militära överlägsenhet gentemot Grekland är överväldigande.

Sverige

Foto: John Göransson.

Sveriges goda rykte bland grekerna fick en allvarlig törn av coronaviruset. Vi stämplades som ett folk av aningslösa festare, som lät folk dö i tusentals hellre för att få trängas på barer. Vår regering pekades ut som cynisk, den prioriterade ekonomin framför att rädda liv. I stället för att tjata om sakfel i den grekiska rapporteringen av Sverige tittar vi framåt. Hur kommer bilden att svenskarna att vara 2021?

Det beror på oss. Här är några saker vi hörde av svenska Greklandsresenärer 2020 som vi vill slippa höra 2021:

”Jag slapp bli testad på flygplatsen!” Vi blev testade på flygplatsen och det borde alla ha blivit. Ett bra sätt att slippa covid-19 test är att stanna hemma.

”Många struntade i munskydden så det gjorde vi också.” Det har varit lag på munskydd i Grekland sedan i mars. Vill du inte ha munskydd, stanna hemma. Och tack för hjälpen att förstöra svenskarnas rykte i Grekland.

”Jag hade aldrig åkt om jag hade vetat att det var så mycket restriktioner” Tips: kolla vad som gäller innan du lämnar Sverige nästa gång.

Det brukar vara mycket mer att välja på på all inclusive-buffén.” Sant. Det brukar inte vara pandemi heller. All inclusive-buffé och pandemi är en väldigt dålig kombination. Du kanske ska vara glad att man försökte hålla dig frisk?

förmodligen kommer vårt dåliga rykte bland greker att repareras ganska snabbt. Jag känner tillräckligt många greker för att kunna hävda det med rätt stor säkerhet. Svenskar är i grunden väldigt populära i Grekland (utom på några tonårssuparställen) och de flesta grekerna vill inget annat än att vi ska vara välkomna igen. Men om du inte tänker vaccinera dig: Stanna hemma! Anti-vaxxare ska inte åka någon stans över huvud taget. Inte ens till grannkommunen.

Politiken

Regeringspartiet Nea Demokratias framgångssaga bröts när smittan började öka och landet kastades in i en andra lockdown i november. Folks besvikelse när de insåg att lockdown i mars/april hade varit verkningslös och rentav onödig gjorde att det tog tid innan de började ta lockdorn nummer två på allvar. En stor del av befolkningen trodde att regeringen överdrev statistiken över smittade och döda. Som tur är för premiärminister Kyriakos Mitsotakis är oppositionen i ganska dåligt skick och risken för regeringsskifte i Grekland har nog aldrig varit lägre än i dag.

Mitsotakis började det nya året med att byta ut några ministrar och flytta på några andra. Inget av detta har skapat några större rubriker, det är fullt normalt att ministrar kommer och går.

Det som kommer att avgöra om stödet för Nea Demokratia kvarstår 2021 är om regeringen lyckas öppna landet igen och hejda det fria fallet i ekonomin. När pandemilarmet stängs av kan oppositionen börja agera på allvar igen. Ett bra ställe att börja på vore krisen i sjukvården, om det inte vore för att den till stor del uppstod när Syriza hade regeringsmakten.

Det politiska våldet

Det som mest skiljer Grekland från övriga EU-länder är den höga andelen av politiska våldsamheter. Här är det inte IS eller Al Quaida som står för terrorn utan grekiska anarkister, kommunister och högerextremister. Det är en skamfläck för Grekland, samtidigt som många greker sympatiserar med våldsverkarna.

Majoriteten av grekerna är däremot hjärtligt trötta på den institutionaliserade laglöshet som uppstod när juntan störtades 1974. Polisen förbjöds att gå in på universitetsområden, staten stängde inte ens av el och vatten när deras tomma byggnader ockuperades.

Ett av offren för den politiska terrorn var politikern Pavlos Bakoyannis, som mördades av vänsterextrema 17 november-rörelsen 1989. Hans son är nu borgmästare i Aten och han har startat en offensiv mot de våldsamma ”antifascisterna”. Hans farbror är premiärminister Kyriakos Mitsotakis och det var hans svåger som blev mördad.

Nazisterna i Gyllene Gryning sitter numera i fängelse och än så länge har ingen politisk rörelse lyckats samla ihop de ”unga arga män” som annars brukar ägna sig åt fotbollshuliganism. Närmast till hands ligger nationalistiska och främlingsfientliga ”Grekisk Lösning”, men än så länge finns inget som tyder på att partiet tänker ta upp nazisternas fallna mantel.

När den av pandemin begränsade rörelsefriheten kommer tillbaka avgörs om regeringen kommer att lyckas stoppa det ”antifascistiska” våldet. En stor del av grekerna hoppas på det. Met kräver mer än bara poliser och batonger. Unga greker behöver framtidstro och den kader av Jan Myrdal-typer som eldar på ungdomarna måste lära sig att deras inte längre är önskvärda och att fortsatt våld kan få obehagliga konsekvenser. Det är ingen slump att många av Atens poliser sympatiserade med Gyllene Gryning. Drömscenariet är att Atenarna firar friheten efter lockdown med att ta en promenad till Exarchia, som har återtagits från knarkhandlarna och antifascisterna.

Sammanfattning av förutsägelserna

  • Grekland kommer att öppna succesivt under vintern och framåt sommaren kommer det mesta att ha återgått till det normala, under förutsättning att inte anti-vaxxarna förstör alltihop
  • Turismen kommer att komma igång igen, men i minde omfattning än 2019 och med färre charterturister under förutsättning att inte anti-vaxxarna förstör alltihop
  • Det sr dystert ut för ekonomin, men låga räntor kan lindra fallet. Grekland behöver turister – åk dit!
  • Skatterabatterna kommer att få tusentals svenska pensionärer kommer att flytta till Grekland, liksom en del som i dag jobbar från hemmakontor i Sverige och några greker som vill flytta hem igen
  • Konflikten med Turkiet kommer att fortsätta men utan att eskalera i en väpnad konflikt
  • Svenskarna kommer att vara välkomna tillbaka till Grekland om inte anti-vaxxarna förstör alltihop
  • Nea Demokratia kommer att fortsätta regera men oppositionen kommer att samla ihop sig och gå till motattack
  • ”Antifascistiskt” våld och laglöshet kommer att minska, men det kommer att komma till sammandrabbningar mellan poliser och demonstranter när förbudet mot folksamlingar avskaffas
  • Det högerextrema våldet kommer att återgå till att vara ”unga arga män” som slåss med fans från andra fotbollslag och gatugäng med migranter

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa