fbpx
Covid-19LockdownPåskResor

Grekerna får – kanske – fira påsk i byn

Det är inte ännu officiellt. Men medieläckorna antyder att grekerna kommer att få resa till sina hembyar för att fira påsk, om inte smittspridningen förvärras ytterligare. Det ska förhoppningsvis bli möjligt genom de självtester som nu rullas ut på apoteken runt om i landet.


Att restauranger och barer kommer att vara stängda över påskhelgen bryr sig de flesta greker inte så mycket om. I ett land där i stort sett hela befolkningen var bönder för högst två generationer sedan och många alltjämt är det, lockar något annat: påsken i hembyn, med hela familjen samlad runt påskbordet.

Påsk i byn! Foto: John Göransson.
Fest i byn! Foto: John Göransson.

Under lockdown har det inte varit tillåtet för grekerna att röra sig över kommun- och regiongränserna. De senaste två helgerna har de fått göra det på försök, men bara under några timmar. För att grekerna ska få lämna sina hemkommuner under påsken måste de först göra ett självtest. Är de positiva måste de stanna hemma. Även om det blir grönt ljus för påskresor kommer regeringen att hålla i nödbromsen, beredd att rycka i den om smittspridningen ökar. Mest oroande är trycket på sjukvården.

Sju procent är vaccinerade

En annan faktor är hur snabbt grekerna blir vaccinerade. Just nu (13 april) är 7 procent av grekerna vaccinerade, medan knappt 14 procent har fått den första sprutan. Läs om detta i våra dagliga uppdateringar om Covid-19.

Andel vaccinerade i Grekland fram till 12 april. Diagram: John Göransson.

Den heliga veckan, som påskveckan heter i Grekland, infaller om mindre än två veckor. Precis som i Sverige är långfredag till annandag påsk lediga dagar och då passar många på att samlas i sina hembyar. Förra påsken fick de avstå från det. Därför pratar alla nu om hur det ska bli i år och varje ny rapport om Covid-läget tas emot med stor spänning.

En idé som har funnits på bordet, men som troligen inte blir verklighet, är att man bara ska få resa till områden med samma eller högre smitta en det egna. Men det skulle medföra att de boende i ”röda” storstäder, som Aten och Thessaloniki, bara skulle få åka till ”röda” områden, som de kanske inte alls har någon relation till. Förslaget har antingen redan hamnat i papperskorgen eller är på väg dit, enligt grekiska medier.

Påsken är den i särklass viktigaste helgen i Grekland. För en utomstående kan den bli ganska tråkig, eftersom det mesta är stängt och grekerna firar den hemma med sina familjer. Den kommer knappast att komma till användning i år, men nästa påsk kanske det finns anledning att läsa vår Överlevnadsguide till den grekiska påsken.

Påskens heliga eld på en bardisk i Chania. Foto: John Göransson.
Påskens heliga eld på en bardisk i Chania. Foto: John Göransson.

PCR-test krävs för inresa

Grekland har köpt in många miljoner självtest-kits och alla greker får gratis tilldelning av ett test i veckan. Lärare och elever i de nyligen öppnade gymnasieskolorna måste testa sig två gånger i veckan och fler yrkesgrupper, som butikspersonal och yrkeschaufförer, kommer också att omfattas av bestämmelserna. Snabbtester, eller antigen-tester, är inte lika säkra som de laboratorieanalyserade PCR-testerna. I Sverige används de inte i någon större omfattning. Om du ska resa till Grekland, måste du göra ett PCR-test högst 72 timmar innan du passerar gränsen. Läs om sommarens resor till Grekland här.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa