fbpx

Tsipras förlorade misstroendeförklaring mot Greklands regering

Oppositionsledaren Alexis Tsipras förlorade på fredagen, efter en lång och hätsk debatt i parlamentet, den misstroendeomröstning han hade begärt mot Greklands sittande regering. Orsaken var den avlyssningsskandal som rullade upp förra året och som nu alltmer pekar mot premiärminister Kyriakos Mitsotakis. Det var tredje gången Tsipras begärde misstroendevotum och eftersom Nea Demokratia har egen majoritet var det också tredje gången han förlorade.

Uppdaterad 27 januari 2023, efter avslutad votering.


Utspelet, som gjordes i det grekiska parlamentet, kom dagen efter ett möte mellan Tsipras och Christos Rammos, chef för ADAE, den myndighet som bevakar digital säkerhet och skydd för privatlivet. Myndigheten informerade Tsipras om den utredning den gjort kring avlyssningarna av bland annat en journalist och den blivande partiledaren för PASOK, EU-parlamentarikern Nikos Androulakis. Avlyssningarna ska ha ägt rum under 2021.

Tsipras sade i sitt anförande att Rammos för honom bekräftat att sex personer, bland dem en hög minister och flera högt uppsatta militärer, låg bakom avlyssningarna och pekade ut Mitsotakis som ytterst ansvarig. Mitsotakis kallar avlyssningarna ett “allvarligt misstag” men har hittills förnekat att han kände till dem.

Förövning inför valrörelsen

Debatten i parlamentet kan ses som en förövning inför den stundande valrörelsen. Det inleddes redan på onsdagen för att pågå till 03:00 på natten. För att alla inlägg ska hinnas med pågick hela torsdagen till 03:30 på fredag och fortsatte vid lunchtid, fram till omröstningen, ägde rum run vid tretiden på eftermiddagen, grekisk tid.

Debatten kulminerade med ett hetsigt ordkrig mellan premiärminister Mitsotakis och oppositionsledaren Tsipras. Mitsotakis anklagade Tsipras för att skapa egna sanningar kring avlyssningsaffären och påminde om de många misstag som begicks under Syrizas regeringsinnehav 2015–2019. Tsipras fokus låg på Mitsotakis ansvar för avlyssningarna. Även den så kallade Novartisaffären var uppe. Nyligen greps ett av de två huvudvittnena i dden komplicerad affären, misstänkt för bedrägeri, vilket förstås sänker hans trovärdighet. Detta använde Mitsotakis i sina attacker mot Tsipras, eftersom Syriza har använt Novartisaffären som slagträ mot Nea Demokratia.

Frågan är vad Tsipras tror sig vinna med denna manöver. Han hade inte en chans i misstroendeomröstningen, eftersom regerande Nea Demokratia har 158 av 300 mandat i parlamentet. Visst kunde han sätta fokus på regeringens misstag, men till priset av att hans regerings egna misstag åter dras fram i ljuset, inför rullande kameror och mikrofoner.

Som utomstående betraktare känns det mest som tre dagar av det uppenbara: grekisk politik är inte som svensk, även om vi har närmat oss med stormsteg de senaste åren. Mina grekiska vänner har för länge sedan gett upp hoppet om att politiker ska tala sanning. “Vi röstar på den som ljuger bäst” sade en vän till mig inför valrörelsen 2019.

Hur kunde det läcka?

En annan sak som känns märklig är att ingen diskussion förekommer om varför man har avlyssnat en blivande partiledare, en journalist och andra personer. Vare sig de avlyssnade, de som avlyssnade dem eller ADAE har sagt något som kan kasta ljus över saken. Fanns det misstankar om att de bedrev allvarlig brottslighet, eller att de hotade rikets säkerhet? Om så var fallet är skandalen snarare att säkerhetstjänsten misslyckades med att hålla saken hemlig, eftersom telefonavlyssning är lagligt överallt, inklusive i Grekland, om det finns sådana misstankar.

Under 2021 användes hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation mot 1 384 personer i Sverige, enligt Åklagarmyndighetens årsredovisning. En del av dem kanske var politiker eller journalister. Det får vi aldrig veta. Bara 32% av alla avlyssningar bidrog till att åtal väcktes. De övriga är lika okunniga som allmänheten om att de var avlyssnade. Det är liksom betydelsen av ordet “hemlig”.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: