fbpx

Till och från Grekland, från ytterdörren till hotellet och tillbaka

I olika greklandsfora är det vanligt med frågor om hur man billigast och enklast tar sig till sitt resmål. Det handlar om billiga flyg, om priset på taxiresan, om charter eller reguljärflyg och annat. I den här artikeln sammanställer vi svaren på de vanligaste frågorna. Vi länkar också till artiklar med mer fördjupad information.


Det finns säkert andra åsikter om de här sakerna. Svaren grundar sig på ett stort antal resor till många platser i Grekland och en omfattande research, både inför resorna och inför denna artikels tillblivelse.

När ska jag boka resan?

Aegeans plan ska snart landa i Chania. Foto: John Göransson.

Charter

Svaret på frågan beror på flera saker. Om du vill vara säker på att bo på ett visst hotell, kanske på ett visst rum, ska du boka så tidigt som möjligt. Charterbolagen brukar släppa sina resor upp till ett år innan säsongen drar igång. Nackdelen med detta är att det brukar vara rätt dyrt att vara ute i så god tid, samtidigt som det alltid finns risk att resan blir inställd.

Billigast är förstås sista minuten. Men då måste du vara flexibel i valet av resmål, hotell och restid. Det var länge sedan vi bokade en charterresa, men när vi gjorde det brukade vi boka ett par månader innan avresan.

Reguljärflyg

Vi flyger sedan flera år nästan uteslutande med Aegean Airlines. Vi är medlemmar i deras bonusprogram och får ofta information om olika kampanjer. Oftast hittar vi de bästa priserna mellan en och tre månader innan avresan. I den här artikeln gå vi till botten med hur du bokar reguljärflyg.

När är det billigast, och dyrast?

Kö till säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: John Göransson.

Charter

Billigast är sista minuten, i synnerhet i början och slutet på säsongen. Dyrast är det från midsommar, fram till sommarlovets slut.

Reguljärflyg

De billigaste biljetterna hittar du utanför säsong, tisdag till torsdag. Ju mer obekväma tider och ju längre väntan mellan flygen, desto lägre pris. Däremot lönar det sig alltid att göra så få byten som möjligt, så kolla efter direktflyg till Aten eller Thessaloniki. Dyrast är det runt de stora grekiska helgerna jul och påsk och under grekernas semesterperiod i augusti. Fredagar och måndagar är alltid dyrare inrikes, för då vill veckopendlarna resa.

Varifrån reser jag vart?

Reguljärflyg

Störst utbud har du om du flyger från Arlanda eller Kastrup. Därifrån finns reguljärt direktflyg till Thessaloniki och Aten flera gånger i veckan. Med start 2023 har Aegean dagliga avgångar från Arlanda till Aten. Under säsong flyger även SAS, Norwegian och Aegean direkt från Landvetter.

Charterflyg

Från Örebro går Charterflyg till Aten och Rhodos. Foto: John Göransson.

Sommaren 2023 hittade vi charter med Ving, TUI eller Apollo från till följande flygplatser:

AnkomstflygplatsAvgångsflygplatser*
AktionARN, CPH, GOT, NRK, SFT, UME
AtenARN, CPH, GOT, KRN, JKG, LPI, LLA, NRK, UME, ORB, SFT, VBY
Chania, KretaARN, CPH, GOT, LLA, MMX, SDL, VBY
IoanninaARN, CPH, GOT
KarpathosARN, CPH, GOT
KavalaARN, CPH
KorfuARN, CPH
KosARN, CPH
LesbosCPH
Iraklion, KretaARN, CPH, GOT, LLA, MMX, VBY
MykonosARN, CPH, LLA, UME
RhodosARN, CPH, GOT, BLE, KLR, KSD, LLA, MMX, NRK, SFT, VBY, OSD, ORB
SamosARN, CPH, GOT
SantoriniARN, CPH, LLA, UME
Sitia, KretaARN, CPH, MMX, VBY
SkiathosARN, CPH
ThessalonikiARN, CPH, JKG, LLA, UME
ZakynthosARN, CPH, GOT
*ARN: Arlanda, CPH: Kastrup, GOT: Landvetter, BLE: Borlänge, KLR: Kalmar, JKG: Jönköping, KSD: Kristianstad, LLA: Luleå, MMX: Sturup, NRK: Norrköping, SFT: Skellefteå, VBY, Visby, OSD: Östersund, ORB: Örebro

Var bo jag?

Utsikt över Akropolis från hotellets takbar. Foto: John Göransson.

Vi brukar använda hotels.com eller booking.com för att hitta rum. Däremot försöker vi alltid boka direkt med hotellet, eftersom vi vet att hotellägarna uppskattar det. Här kan du läsa om grekiska hotell. Vi bor aldrig på Airbnb eftersom vi inte tycker om skattefusk och ohederlig konkurrens. Vi tycker inte heller om att stadscentras bostadskvarter töms på invånare när husen blir Airbnb. Men alla får göra som de vill.

Vi bor aldrig på hotell som har avtal med charterbolag. Där är risken för stök väldigt stor, samtidigt som service och mat ofta är sämre än på andra ställen. Helst bor vi på hotell som har öppet året runt.

Tänk på de fyra viktigaste sakerna när du väljer hotell:

  1. Läget. Vad vill du ha nära till?
  2. Läget. Vad vill du inte ha nära till?
  3. Läget. Vad vill du ha för utsikt?
  4. Läget. Vad vill di inte ha för utsikt?

Hur tar jag mig till och från flygplatsen?

Vi väljer oftast Arlanda Express. Foto: John Göransson.
En av dagens tre båtar på väg till “paradrisstranden” Balos. Mardröm. Foto: John Göransson.

Hur du tar dig hemifrån till och från din flygplats vet du nog bäst själv. Vi brukar ta Arlanda Express. Det kostar mer än flygbussen, men det går dubbelt så fort och är mycket bekvämare. Taxi väljer vi bara om vi reser kvällar och nätter. Vårt klimatavtryck blir tillräckligt stort av flygresorna, utan att ökas på md bilresor.

När du ska till och från flygplatsen i Grekland finns olika val att göra. Om du kommer med charterflyg kan du oftast boka en busstransfer till ditt hotell. Gör inte det! Ta en taxi i stället, så är du framme på hotellet minst en timme tidigare. Du kanske sitter med en drink i handen när dina medpassagerare fortfarande sitter i bussen på flygplatsen. Är ni två eller fler så blir det inte dyrare.

Du behöver inte boka taxi i förväg, vad folk än säger till dig. Det finns gott om taxibilar i Grekland och de har fasta priser. Om du förhandsbokar riskerar du att få vänta på en bil som aldrig kommer, samtidigt som det står lediga bilar oh väntar på kunder.

Om du flyger reguljärt går det oftast en flygbuss till och från stadens centrum. Stora flygplatser, som Aten och Thessaloniki, har kollektivtrafik dygnet runt. Det är förstås det allra billigaste. När vi tar bussen från Chanias flygplats in till stan betalar vi 5 euro för två, en taxi kostar minst 25 euro.

Hur tar jag mig runt?

Hyrbil

Gravt felparkerad hyrbil, på gågata och trottoar. Foto: John Göransson.

Bilismen är ett av Greklands största problem, i synnerhet i turisttäta områden. Igenkorkade gator, felparkerade bilar överallt, hyrbilar som kör på gågatorna (vi ser minst tio om dagen i Chania), förare påverkade av alkohol och narkotika… Vi känner människor som bor i byar utan bussförbindelse. De behöver bilen. Turister behöver den inte. Läs mer om hur du reser i  Grekland utan bil här.

Det är dessutom rätt riskabelt att åka bil i Grekland. Läs mer om det här.

Buss

Resten av oss kan utnyttja att Grekland har utmärkta bussförbindelser. Bättre än i Sverige, eftersom Grekland är mer tättbefolkat och många greker, särskilt äldre och kvinnor, inte har tillgång till bil. Alla tidtabeller finns på internet eller på den lokala busstationen. Större städer har lokalbussnät med egna tidtabeller. Även de har oftast tidtabeller på nätet, eller en egen mobilapp.

Taxi

Om du vill göra en utflykt som du inte kan ta dig till med buss så kan du ta en taxi. Det är mycket billigare än i Sverige och då kan du unna dig vin till maten dessutom. Vi tar ofta en buss i ena riktningen och taxi hem.

Det går en del tåg i Grekland, det är ett roligt sätt att resa. Tågen går bara på fastlandet och sedan många år finns inga förbindelser med grannländerna. Då tar man i stället någon av de många långfärdsbussar som far omkring i landet.

Privata guider

Guiden i samtal om vargar med herde i Zoumerka. Foto: John Göransson.

Det kostar en slant att anlita en guide, men det kan det vara värt. Du blir hämtad och lämnad på hotellet av en utbildad guide, som visar dig allt du vill se och struntar i allt du inte vill se. Vi har gjort det många gånger, varav två gånger i Grekland, I Zagorochoria och Zoumerka. Det var helt fantastiskt! Vi kommer nog att göra det fler gånger.

Båt

För öluffare är det förstås båt som gäller, liksom om du ska till öar som saknar flygplats. Efter 15 år på en sådan ö är vi hjärtligt trötta på grekiska passagerarbåtar och tar dem bara när vi måste. Öluffandet lade vi ner för många år sedan. Men vi minns charmen med det och visst är det ett trevligt sätt att se Grekland på. Här finns en guide till öluffande i Grekland. Vi har besökt 29 av Greklands öar. Här berättar vi om dem alla.

På några ställen i Grekland, bland annat södra Kreta, finns det kusttrafik med båt, men tumregeln är att om det finns bilväg mellan orterna så finns det inga båtar. Det finns förstås utflyktsbåtar också, det är ganska trevligt sätt att se sitt resmål från havet. Undvik utflyktsbåtar till “paradisstränder” om du inte älskar att trängas och bli behandlad som boskap.

Inrikesflyg

På väg till Ioannina. Foto: John Göransson.

I stället för att ta sig till öar med båt kan man flyga. Det går snabbare och är faktiskt inte sämre för miljön. Läs mer om det här. Det finns även många flygplatser på fastlandet som är värda en resa, till exempel Ioannina.

Fötter – cykla och vandra

Dom här har gått många mil i Grekland. Foto: John Göransson.

Vi själva använder mest våra ben för att ta oss fram, till fots eller på cykel. Det är bra för hälsan och miljön, dessutom tar vi oss till platser som är svåra att nå på annat sätt. Vi har cyklat och vandrat många mil i Grekland.

Du ka förstås hyra en cykel, även om det blir alltmer ovanligt. Stadscyklar börjar däremot bli en allt vanligare syn i Grekland, både de där kommunala vi har haft länge i Stockholm och de nya elsparkcyklarna, som sprids likt Egyptens gräshoppor över världen. Bra för korta turer, sämre för längre utflykter. Vi har bara hyrt cykel i Chania och Thessaloniki. Det fungerar bra men det är lite bökigt innan man har kommit igång. Det blir säkert bättre så småningom.

2 svar på ”Till och från Grekland, från ytterdörren till hotellet och tillbaka

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: