Det här är Grekland All Exclusive!

Att resa ”All Exclusive” är helt enkelt motsatsen till att resa ”All Inclusive”. Du bokar själv dina transporter och ditt boende – det är busenkelt i vår uppkopplade värld. Du väljer själv vart du ska resa, hur länge du ska stanna och var du ska bo. Du väljer också var du ska äta varje måltid, varje dag, vilka du vill umgås med och vad du vill uppleva.

FB_IMG_1513179056755

Grekland är det idealiska landet för resor All Exclusive. Bra kommunikationer, gott om boende i alla prisklasser, gästfria människor, massor att uppleva i landets alla hörn. Ofta är det dessutom billigare än charter eller All Inclusive, i synnerhet om du räknar in kvaliteten. Ändå reser de allra flesta i dag till Grekland på charterresa eller All Inclusive och andelen som gör det ökar. Det skapar tyvärr problem i flera led. Här är de fyra viktigaste:

  1. De turistorter som tar emot anstormningen riskerar att drabbas av ”Death by Tourism”. Det inträffar när turisterna överger en ort, eller ett helt land, för att det har blivit för trångt, dyrt, trist och fult. Fiskebyar förvandlas till övergivna förortsghetton, strandidyller blir parkeringsplatser. stränderna är fulla av parasoller och skjul.
  2. Lokalbefolkningen på överhettade turistorter får allt svårare att ha en dräglig tillvaro när massturismens nota ska betalas i form av höga priser, bostadsbrist, trängsel på bussar och vägar, nedskräping, vattenbrist och tusen andra ting. Sakta men säkert byts befolkningen ut mot människor vars enda strävan är att på så kort tid som möjligt tjäna så mycket pengar som möjligt på turisterna.
  3. Möjligheten att lära känna det ”riktiga” Grekland minskar när turistindustrin slår klorna i en ort. Det finns platser i Grekland där det under säsong går tio turister på varje permanantboende. På vintern är där lika tomt, stängt och fult som Gröna Lund.
  4. En ny generationen resenärer, som vill ha äkta upplevelser på semestern, väljer bort de mest överhettade turistmlålen på sin jakt efter mat- och dryckesupplevelser, möten med lokalbefolkningen och den lokala kulturen. Risken är att de väljer bort Grekland helt och hållet.

Se den här bloggen  som en motståndsrörelse mot den negativa utvecklingen och en hyllning till det Grekland som jag och min familj har lärt känna under snart 30 år. Här får du också massor av tips om hur du kan planera din All Exclusiveresa till Grekland och vad du kan göra på den.

I Facebookgruppen Grekland All Exclusive hjälper medlemmarna varandra med tips och råd och lägger förstås upp en massa inspirerande bilder från sina resor. Välkommen dit också!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.