fbpx

Γιορτάζω – Firandet i Grekland

Loading...
Loading...

Det här är tredje delen i en artikelserie om det grekiska alfabetet. Du hittar alla publicerade artiklar här.

Γ. Γιορτάζω, (giortazo) betyder “jag firar”. Är det något greker kan så är det att fira. Jag har tidigare berättat om alla högtider som grekerna firar. Men det räcker inte med det. Det finns många andra skäl att fira och om det inte finns något skäl så kan man alltid hitta på ett.


Visst hörs det lite klagomål ibland, på samma sätt som i resten av världen. Alla dessa firanden, som mors dag och fars dag, är bara sätt för handlarna att tjäna mer pengar. Men i Grekland, där det ofta inte är stora företag utan vänner och grannar som äger butikerna, har man oftast en annan inställning. Firandet är ett sätt att färglägga tillvaron och det behöver inte kosta så mycket. Avsaknaden av lutheranism gör också att alla kan bidra till kalaset efter förmåga. Någon kommer till kalaset med ett fyrverkeri eller en låda vin, någon annan med en gitarr eller en påse äpplen, alla är lika välkomna.

Nyårsafton i Thessaloniki. Firandet pågår hela dagen och hava natten. Foto: John Göransson.

Alla dessa dagar att fira

Vad är det då som firas? Förutom de kristna och nationella högtiderna finns en mängd saker att fira. Namnsdagar förstås. Namnsdagen är grekernas motsvarighet till vår födelsedag, som knappt firas alls, även om Facebooks påminnelser numera har gjort födelsedagen till något som uppmärksammas i sociala medier. Barndop firas rejält, från morgon till gryning. Bröllopet ska vi inte tala om, det har också en egen artikel. Andra skäl att fira: någon ska resa bort en lång tid, någon kommer hem efter lång tid, någon har fått ett jobb eller vunnit ett pris…

Festivaler och jippon

För att grekerna inte ska få för tråkigt mellan helger och sakrament ordnas en mängd lokala festivaler och jippon. Själv har jag varit på vinfestival i Thessaloniki (september), kaffefestival i Ioannina (april), tomtelopp i Chania (december) och några till genom åren. Jag skulle gärna vara med på pistagefestivalen i Aegina i september.

Nissarna har kalas efter Santa Run i Chania. Foto: John Göransson.

Det finns hur många firanden som helst att välja mellan, eller att välja bort. Vi avstår numera från allt med för mycket nationalistiska eller religiösa övertoner, medan vi gärna deltar i kulturfestivaler och det mesta som handlar om mat och dryck. Tråkigt nog börjar vi numera känna att vi hellre gör något mer stillsamt än att trängas med tusentals människor, så vi duckar gärna för de där riktigt stora festerna. Vi har gjort vår sista Santa Run i Chania. Been there, done that, bought the Santa Suit!

Från drink i baren till karneval

Hur firar man? Firandet kan handla om allt från en runda drinkar i baren till karnevalen i Patras, som är en av Europas största. Firandet eskalerar enligt ett ganska tydligt mönster:

Litet firande; ett par rundor i baren, eller en träff på tavernan. Någon kanske har med sig en tårta. Udda namnsdagar, någon har fått nytt jobb, kommit in på en utbildning eller bara för att det var dags att fira lite. Sommaren 2019 firade vi att nazisterna blev utröstade ur parlamentet.

Ordentligt firande: Mat och dryck hemma eller på krogen, fullt hus, inspelad musik, dans. Större namnsdagar, helger, barndop…

Totalt firande: Pågår en hel eller flera dagar, ofta i sektioner (familj, vänner, alla…). Mat och dryck i massor, levande musik, dans, fyrverkeri. Bröllop, påsk, karneval, stora framgångar för det lokala fotbollslaget… En del barndop är också totala firanden.

Ett rejält dop. Det firas till långt inpå småtimmarna. Foto: John Göransson.

Behöver inte bli dyrt

Hur mycket kostar det att delta? Det behöver inte bli dyrt. Du ska ta dig dit och hem, förstås. Att åka till Patras bara för att delta i Karnevalen blir rätt dyrt, eftersom priserna på flyg och hotellrum skjuter i höjden. Att delta i en byfest behöver inte kosta någonting. Men du kan lägga några euro i kyrkans bössa eller köpa något från ett av stånden. Du är alltid välkommen!

Hur ofta firar grekerna? Det är förstås svårt att bedöma, men jag gissar att en genomsnittlig grek firar litet kanske två gånger i månaden (exempel: namnsdag, avskedsfest, välkomstfest, examensfest, årsdag), ordentligt kanske en gång per kvartal (exempel: dop, lokal helgonfest, vinfestival, karneval) och totalt tre gånger per år (exempel: påsk, Panagia, bröllop). Det blir sammanlagt drygt 30 firanden om året. Hur många gånger har du firat i år?


En reaktion till “Γιορτάζω – Firandet i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: