fbpx

Ταμπού – Tabun i Grekland

Τ. Ταμπού uttalas tabu och betyder tabu. Det är mycket riktigt ett ord som vi har lånat in från grekiskan. Det finns många saker som är tabu i den grekiska kulturen och varje tabu är svårt att bryta. Den här artikeln handlar om en man som på åtta år bidrog till att bryta fyra av dem.

För ett par år sedan träffade jag Thessalonikis dåvarande borgmästare, den karismatiske liberalen Yiannis Boutaris. Under vårt samtal berättade han ordrikt om sina mål: att reda upp stadens ekonomi och att avliva fyra tabun i sin stad, som en gång var ett mångkulturellt och mångkonfessionellt centrum, och som han hoppades skulle bli det igen. Samtliga tabun var och är starkt förknippade med den ortodoxa kyrkan.

Boutaris pratade och gestikulerade under hela fotograferingen. Foto: John Göransson.

Turkarna

“De turkar som lever i dag var inte födda när deras far- och morföräldrar gjorde vad de gjorde mot oss. Kemal Atatürk föddes här 1881 och växte upp här. Många turkar vill komma hit och se hans födelsehem. Låt dem få göra det. De som röstar på Erdogan lär inte komma hit” , sade Boutaris.

Fram till självständigheten var turkiskan det mest talade språket i Thessaloniki. Efter kriget tvingades alla turkar ut ur Grekland, samtidigt som alla greker tvingades ut ur Turkiet. Det var givetvis smärtsamt för människor som hade bott på samma plats i generationer att tvingas flytta till ett okänt land. Jag har aldrig hört någon grek uttrycka förståelse eller medkänsla för de människorna, vilket inte är så konstigt. De var en ockupationsmakt.

Kemar Atatürks födelsehus på Apostolou Pavlou 17, som också inrymmer Turkiets konsulat, öppnade för allmänheten 2013, efter en omfattande renovering.

Förintelsen

Det är väl dokumenterat att nazisterna fick hjälp av greker i Thessaloniki med att hitta, arrestera och deportera judar till koncentrationslägren. Greker flyttade sedan in i deras hus och stal deras egendom. Detta är något som det har varit tabu att tala om och tyvärr är antisemitismen fortfarande utbredd i Grekland.

Jag har hört människor säga saker om judar som jag av anständighet inte vill återge. En enda gång har en grek spontant tagit upp förintelsen med mig: ”De tycker att vi ska skämmas. Jag förstår inte varför. Jag var inte ens född”, sade han. Jag svarade: ”Du behöver inte skämmas. Det räcker med att erkänna att det faktiskt hände”. Det blev inte mer sagt om saken. Jag vill tillägga att jag har vänner från Thessaloniki som har en helt annan uppfattning om detta och som har flera judiska vänner. Men inte heller de vill tala om förintelsen.

Judarna hade en egen saluhall i Thessaloniki. Foto: John Göransson.

Fram till slutet av 1800-talet bodde det fler sefardiska judar än ortodoxa greker i Thessaloniki, som kallades ”Balkans Jerusalem”. Sefarderna kom till Thessaloniki när de blev utkastade från Spanien och Portugal i slutet av 1400-talet. Under det Ottomanska väldet var den största folkgruppen Turkar, sedan kom judarna, därefter grekerna och på fjärde plats bulgarerna. Staden var en smältdegel av olika kulturer. Tusentals judar förlorade sina hem och företag i den stora branden 1917 och många valde att lämna det alltmer nationalistiska Grekland. Nazisterna mördade 97 procent av de judar som fanns kvar i staden.

“Hundratusentals judar har sina rötter här och många vill komma hit och se var deras familj kommer ifrån”, sade Boutaris. 2014 invigdes ett minnesmärke över offren och nu pågår projekteringen av ett stort förintelsemuseum och judiskt center nära järnvägsstationen i Thessaloniki.

Homofobin

Boutaris bidrog starkt till att Thessaloniki fick sin första Prideparad 2012. År 2020skulle staden ha stått värd för Europride, kandidaturen fick starkt stöd av Boutaris. Tyvärr tvingades paraden ställas in på grund av coronaviruset. Jag har berättat om hur det är att vara gay i Grekland i den här artikeln.

Kväll i Ladadika. Thssaloniki. Mannen, som är en känd advokat. hjälper till att bryta ett tabu. Foto: John Göransson.

Vi pratade om saken och Boutaris, som levde jetsetliv fram till 90-talet och festade med kändisar runtom i världen, har träffat många homosexuella. Han beskrev sina ambtioner. Han är framför allt affärsman och för honom var det ”bad for business” attstänga ute människor på grund av deras sexuella preferenser, som ju är deras ensak. Att de blir diskriminerade i samhället är givetvis helt oacceptabelt, menade han.

Yiannis Boutaris på sitt ämbetsrum, med en bild på Jack Nicholson bakom sig. Foto: John Göransson.

“Jag är inte homosexuell själv”, sade Boutaris opåkallat och ryckte lite besvärat i manschetterna till sin rosa skjorta. Detta tabu var uppenbarligen djupt rotat även i den gamle hedonisten själv.

Nordmakedonien

Min intervju gjordes ett år innan Prepsisavtalet om namnbyte skrevs med Nordmakedionen. Avtalet, som väckte starkt missnöje hos en majoritet av befolkningen i det grekiska Makedonien. Det löste upp en konflikt som hade varat sedan 1991. Den nya premiärministern Kyriakis Mitsotakos har lovat att inte försöka riva upp det.

“Det hela är bara sorgligt och tröttsamt och det har fått pågå alldeles för länge. Thessaloniki har så mycket att vinna på ett avtal och så mycket att förlora om det inte blir ett avtal. Hamnen (Nordmakedonien har ingen egen kust), turismen, handelsutbytet, säkerheten i regionen och så vidare”, sade Boutaris. Även i detta fall var han affärsman. Ett avtal skulle hjälpa stadens ekonomi, så enkelt var det.

Jag blir intervjuad av skolungdomar i Nordmakedoniens huvudstad Skopje 2018. Foto: John göransson.

Frågan om Nordmakedonien ledde till att stödet för Boutaris rasade kraftigt och 2018 blev han nedslagen av en nationalistisk mobb, på öppen gata i Thessaloniki. Så skör är den grekiska demokratin ibland.

Relationerna med kyrkan

Jag frågade honom om hans relationer med kyrkan. Hur reagerade prästerna när han berättade om att han ville bryta fyra tabun som kyrkan hade vårdat och slagits för i så många år? Var han inte rädd för deras makt och vrede?

“I början var det förstås ett väldigt liv. Men jag bjöd hit biskopen och hans anhang, bjöd på kaffe och förklarade för dem att ’om jag får sköta politiken och ni sköter religionen så kommer allt att bli bra. För ni vill väl inte att jag ska lägga mig i hur ni sköter religionen?”

”Det fungerade tydligen för senast jag hörde av biskopen ringde han och frågade om jag inte kunde komma till kyrkan. Då förstod jag att de snart hade kyrkoval. De har valrörelse i kyrkan också, nämligen”, sade han och skrattade gott. Han har inga problem med självförtroendet.

Kyrkan och staden. Bilden är ett montage. Foto: John Göransson.

Den reformerade alkoholisten Yiannis Boutaris var Thessalonikis osannolike borgmästare i två mandatperioder, mer än åtta år. När jag träffade honom var det ett år kvar till valet 2019. Jag frågade om han hade för avsikt att kandidera en gång till.

“Jag tror på det amerikanska systemet, man ska inte sitta mer än två mandatperioder”, förklarade han. Jag trodde honom, men ingen jag pratade med trodde på det. ”Det är bara som han säger, han kommer säkert att ställa upp på nytt”, brukade de säga. Han ställde inte upp, så jag fick rätt.

Chockerande uppriktig

Det är rätt typiskt greker, att inte bry sig om vad politiker säger. Jag kan förstå dem. Men jag upplevde Yannis Boutaris som en, för en man i hans ställning, närmast chockerande uppriktig och rak person. Han pratade öppet och osentimentalt om sitt missbruk och vägen ur det, han är fortfarenade engagerad i Anonyma Alkoholister. Han äger fortfarande vinhuset Kir Yannis (Herr Yiannis), som gör några av Greklands bästa viner, men numera är det hans barn som sköter företaget. ”Jag är inte intresserad av vin längre, jag dricker ju inte ens vin”, sade han torrt.

När jag frågade om hans hälsa, han skulle fylla 75 om en månad, svarade han ”Jag mår bra, men min mamma är rätt krasslig. Hur är det själv? Du skulle behöva gå ner i vikt några kilo!” Jag höll med, men kontrade med att min mamma mådde utmärkt och väntade på mig på hotellet.

Det var ett rätt roligt samtal, som pågick betydligt längre än den halvtimme jag hade fått mig tilldelad. Å andra sidan lät han mig vänta i mer än en timme innan jag blev insläppt på hans kontor.

Om Yiannos Boutaris hade ställt upp i valet 2019 hade han knappast vunnit. Han hade visserligen räddat stadens ekonomi sedan hans företrädare plundrat kassan och hamnat i fängelse. Han hade hjälpt Thessaloniki att bli en modern stad och förvandlat den från en avkrok till ett populärt resmål för weekend-turister. Han utsågs till “Världens bästa borgmästare” 2012. Men till slut vann kyrkan och nationalisterna. Hans ställningstagande om Nordmakedonien var droppen som fick bägaren att rinna över. Men de fyra tabun han drog ut i strid mot är brutna. Han fick sitt Atatürkmuseum, sitt Förintelsemuseum, sin Prideparad och ett avtal med Nordmakedonien. Ett hyfsat facit.

One thought on “Ταμπού – Tabun i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: