fbpx

Nyhetssammanfattning från Grekland vecka 9

Loading...
Loading...

Det har varit en händelserik vecka i Grekland, tyvärr med mest dåliga nyheter. Länkar i fetstil leder till artiklar på Grekland All Exclusive, övriga länkar till engelskspråkiga medier.

Veckans huvudnyheter

Upploppen på Lesbos är veckans största nyhet och kommer säkerligen att fortsätta vara det ett bra tag. Efter ett par dagar av våldsamma protester mot planerna på att bygga nya flyktingförläggningar på öarna. Regeringen beslutade på torsdagen att dra tillbaka de flesta av de hundratals kravallpoliser som skickades till ön tidigare i veckan och på torsdagseftermiddagen träffade premiärminister Kyrikakos Mitsotakos de fem borgmästarna på öarna. Däremot tycks relationerna mellan regeringen och provinsguvernören ha brutit samman.

Tre fall av Coronavirus fick regeringen på torsdagen att beordra att helgens karnevalsfirande ska ställas in. Beslutet är rimligt men innebär ett dråpslag mot de städer som har de största karnevalerna, bland dem Patras och Rethymnon.

Ekonomi

Den grekiska ekonomin riskerar att tappa fart, på grund av Coronaviruset. Ingen vet ännu hur allvarligt det kommer att bli, men situationen är förstås extra allvarlig i ett land som är så beroende av turism. Förra året uppgick de direkta intäkterna från utländska turister till 18 miljarder euro.

De dåliga nyheterna har fått luften att gå ur Atenbörsen, som har tappat drygt 16 procent i värde på en månad. Det är mer än dubbelt så mycket som genomsnittet på Europas börser och mer än 5 gånger mer än Stockholmsbörsen.

Turism och resor

Den grekiska turistindustrin håller andan och hoppas att Coronaviruset inte ska drabba den annalkande säsongen. Aegean Airlines erbjuder gratis ombokning av alla resor fram till 20 mars. Enligt TT och SVT syns en minskning av bokningar till sommarens semesterresor, kopplat till virusoron. Försäkringsskyddet gäller inte om man vill boka av en resa på grund av oro, inte ens om UD avråder från att resa till ett visst område.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: