fbpx

Nyheter från Grekland vecka 10

Loading...

Den här nyhetssammanfattningen blir lång, eftersom vi slår ihop den med de senaste nyheter om konflikten vid gränsen och coronaviruset, som vi har skrivit om kontinuerligt under veckan. Den senaste artikeln om gränskonflikten, från 4 mars, finns här. Det finns också en artikel med frågor och svar. Den senaste artikeln om coronaviruset, från 5 mars, finns här. Den här artikeln fokuserar på uppgifter har tillkommit sedan de artiklarna publicerades.


Fortsatt stöd för regeringen

En ny undersökning av Skai/Pulse visar att Liberalkonservativa Nea Demokratia fortfarande har störst förtroende hos väljarna, med 39% (38), mot vänsterkoalitionen Syriza med 25% (25,5), centristiska Kinal 6,5% (6,5), kommunistiska KKE 5% (5), högernationalistiska Grekisk Lösning ökar till 5,5 (4,5)%. Den förre finansministern Yanis Varoufakis nya parti Mera25 hamnar under treprocentsspärren med 2,5% (3). Totalt 10,5% (12,5) var osäkra eller avstod från att svara. Siffrorna inom parentes visar resultatet i den undersökning som gjordes i mitten av januari. Svaren samlades in 3-4 mars.

Flyktingkris blir konflikt från norr till söder

De senaste dygnen har flyktingkrisen vid gränsen mellan Grekland och Turkiet mer och mer glidit mot att bli en gränsstrid mellan Grekiska och turkiska säkerhetsstyrkor, längs hela gränsen. Först förlade Grekland en militärövning till det norra gränsområdet, Turkiet svarade med att skicka 1 000 specialpoliser till Erdine på sin sida av gränsen. Nu står de mot varandra, mellan dem finns tusentals rädda, hungriga och frusna migranter, bland dem många barn.

Turkiet hävdar att grekiska styrkor har skjutit med skarp ammunition mot migranter och att en dött och fem skadats vid eldgivningen. Den grekiska regeringen har kategoriskt förnekat detta. Tyvärr har de använt uttrycket ”fake news” lite för ofta, ett uttryck som Donald Trump har förvandlat från välgrundade dementier till en tomma förnekanden och motanklagelser.

Gränskonflikten eskalerar

Spänningarna mellan Grekland och Turkiet eskalerar nu också på mer traditionella områden. Ömsesidiga anklagelser om gränskränkningar i luften och till havs, militära styrkedemonstrationer i gränsområdena, från Kastellorizo söder till Erdine i norr. Sådant har de båda sidorna, mest Turkiet, i varierande grad ägnat sig åt i decennier.

Det finns inslag i såväl den turkiska som den grekiska retoriken, som kanske fungerar på hemmapubliken men knappast på publiken i Norra Europa och Skandinavien. I stället för att koncentrera sig på att kommunicera och kommentera säkra uppgifter kastas aggressiva och kränkande anklagelser och motanklagelser fram och tillbaka över gränsen.

Undersökningen från Skai/Pulse visar att 83 procent av grekerna är oroade av den nya migrantkrisen, av dem är 62 procent ”mycket oroade”.

Så till migranterna. Några tusen har tagit sig över gränsen, där de har satts i arrest, anklagade för att illegalt ha passerat gränsen. Tiotusentals har motats tillbaka, där de möts av turkiska poliser som driver dem tillbaka mot gränsen. Turkarna skjuter in tårgas över gränsen, grekerna svarar med vattenkanoner.

Pressen på regeringen att hantera situationen på Lesbos ökar hela tiden och den har nu beslutat att lätta på trycket genom att flytta ett par tusen migranter till trakterna av Serres, som ligger mellan Thessaloniki och den turkiska gränsen. Tyskland har förklarat sig villigt att ta emot upp till 5 000 minderåriga migranter från de grekiska flyktinglägren, men att det krävde att fler EU-länder gjorde samma sak.

Fientlgheten i Grekland mot migranterna växer för varje dag och landets högernationalister får alltmer vind i seglen. Grekisk Lösnining är det enda partiet som har ökat signifikant, från 4,5 till 5,5 procent, Enligt Skai/Pulse. Attackerna mot migranter och journalister har också fortsatt, i mer eller mindre organiserad form.

betydligt färre reser krav på att Grekland ska släppa in migranterna. I Chania på Kreta hölls på torsdagen en ”antirasist-demonstration” med kravet att Grekland ska öppna gränserna. Lokaltidningen Chaniotika Nea publicerade skrev i en kort och sedvanligt märklig text med sedvanligt usla bilder att demonstrationen hade ”många deltagare” och tillade kryptiskt att den hade utsatts för ”små episoder och sammandrabbningar” med åskådare.

Coronaviruset kulminerar

Coronaviruset gick in i en allvarligare fas på torsdagen, sedan den nionde konstaterat smittade visade sig ha haft kontakt med omkring 400 människor. ”Patient nio” blev smittad på en pilgrimsresa till Israel och Egypten och tycks ha litat mer på guds försyn än på den medicinska expertisen. Dessvärre kan han också ha smittat flera läkare och annan sjukvårdspersonal, eftersom ingen till en början misstänkte att han var smittad. Greklands hälsominister Vasilis Kikilias kritiserade på torsdagen medborgare som hade struntat i myndigheternas instruktioner,sedan det visat sig att flera regioner hade genomfört karnevaler, trots regeringens förbud. ”Beteenden som inte följer de instruktioner som ges av forskare, epidemiologer, infektionsläkare och struntar i beslut fattade av Greklands regering kan få fatala följder för medborgare i riskgrupperna, sade han.

Enligt Skai/Puls är 42% av grekerna ”väldigt” eller ”ganska” oroade för coronaviruset, medan 26 procent oroade sig lite eller inte alls. I mitten fanns de 26 procent som var måttligt oroliga.

Man kommer nu att ställa ut ”isoleringslådor”, eller containrar, som ska användas som första kontakt mellan vårdpersonal och misstänkt smittade, för att hindra coronaviruset från att ta sig in på sjukhusen. Skolor och universitet har hållit stängt runtom i landet (några har öppnat igen) och flera evenemang har ställts in.

Finansminister Christos Staikouras sade i en intervju att de ekonomiska konsekvenserna av viruset kommer att bli större än man tidigare har räknat med. En utvärdering av konsekvenserna för turismen och sjöfarten har redan gjorts, men resultaten från den har inte offentliggjorts.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: