fbpx

Π,π Περπατάω Jag vandrar

Det här är fjortonde delen i en artikelserie om det grekiska alfabetet. Du hittar alla publicerade artiklar här.

Π Den sextonde bokstaven i det grekiska alfabetet är Π,π som i Pi. Dagens ord är Περπατάω, som betyder Jag vandrar. Det gör vi ganska ofta i Grekland, landet är som gjort för vandringar. Skorna på bilden ovan har vandrat många mil i Grekland. De är rätt slitna nu, men jag kan inte riktigt skiljas från dem.

Bäst är det att vandra i de grekiska bergen med utsikt mot havet på ena sidan och det grekiska landskapet omkring sig. Möten med får, getter, andra djur och enstaka människor förhöjer upplevelsen. På vägen passerar man emellanåt någon by där det går att vila fötterna och ta något att äta och dricka samtidigt som man stillar lokalbefolkingnens nyfikenhet.

Det är lätt att vandra i Grekland, så länge man har ett öga på väderrapporten. Om den talar om värmebölja, kraftig blåst eller häftigt regn ska man låta bli, hittills har vi klarat oss med några droppar och ett lätt solsing.

Booking.com
Utsikt från Profiti Ilias, Nisyros högsta punkt. Foto: John Göransson.

Det finns gott om vandringsentusiaster i Grekland som lägger mycket möda på att hålla de hundratals milen vandringsleder i gott skick. De ser till att lederna är markerade och väl framkomliga, de ordnar med rastplatser och vattentäkter på strategiska platser.

Numera vandrar vi mest på Kreta, förr vandrade vi mest på Nisyros. Men vi brukar också passa på att ta en och annan rejäl promenad när vi besöker andra platser.

Den mest populära vandringsleden i Grekland är utan tvekan Samariaravinen. Jag har gjort den vandringen två gånger. Det är en omkring 16 kilometer lång nedförsbacke från Omalos 1 300 meter över havet ner till havet i Agia Roumeli. Det är en mycket vacker vandring, som inte behöver säljas in med det falska påståendet att det är Europas längsta ravin. Men jag gör inte om den, av två skäl: Det är onödigt att göra samma vandring flera gånger, när det finns så många att välja på. Framför allt är det är alldeles för mycket folk som gör den. Cirkusen i Agia Roumeli och kaoset vid busshållplatsen i Chora Sfakion på hemvägen (en gåmg räknade jag till 22 bussar) avstår jag gärna från.

Vikosravinen i Epirus är Faktiskt Europas längsta ravin. Foto: John Göransson.

Om man är i Chaniatrakten och vill vandra genom en ravin kan jag rekommendera Imbrosiravinen. Den är betydligt kortare än Smariaravinen, men väldigt vacker och framför allt har man stora chanser att få ha den alldeles för sig själv. När man kommer ner i den lilla byn Komitades kan man ta bussen till den vackra stranden vid Frangkolastelli i öster eller till Chora Sfakion i väster. Eller så kan man ta en “taxi” (bybo med pickup) tillbaka till utgångspunkten, vilket är praktiskt om man parkerade bilen där. Annars går det bussar.

Med familjen i Imbrosravinen. Foto: John Göransson.

Det finns många fler att välja på. På Kreta passerar den europeiska vandringsleden E4. Vi har gått några sträckor av den längs sydkusten. Den är bitvis ganska tuff.

Även de grekiska städerna fungerar att vandra i. Våren 2019 vinkade jag av hustrun på flygplatsen i Ioannina och gick sedan tillbaka till hotellet. En rätt dyster vandring, 4 kilometer genom Ioanninas förorter. Men det är spännande att se det “vanliga” Grekland långt bortom turistmålen och besöket på det lilla cafeet längs vägen var en hit. Jag var nog den första utländska besökaren de hade haft. Totalt gick jag en bra bit över en mil den dagen.

En stad ytterst lämpad för vandring är Thessaloniki. Strandpromenaden från piren i väster till sjukhuset i öster är drygt fyra kilometer. Eller så går man upp till den vackra gamla stadsdelen Anopolis. Det finns mycket att se och uppleva i denna vackra stad. Som mest har det blivit 15 kilometer på en dag.

Samma sak gäller givetvis Aten. I morgon flyger vi dit. Sedan ska vi till Volos och berget Pelion, som kryllar av vandringsleder. Det ser vi fram mot.

På väg till klostren i Meteora. Foto: John Göransson.

Glöm inte att ta med vatten. Ha bra skor på fötterna och solskydd på huvudet. Skavsålrsplåster (Compeed) är bra att ha, samt ombyte av strumpor. Lite energi förstås. Russin- och nötblanding är en klassiker. Och så badkläder, så att du kan svalka dig i havet.

Här kan du läsa om några de bästa vandringarna i Grekland. Jag har bara betat av två av dem (Samaria och Meterora). Men jag har gjort många som inte finns med på listan. Vandringen från Ioanninas flygplats till Hotel Antique lär aldrig komma med.

3 reaktioner till “Π,π Περπατάω Jag vandrar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: