fbpx

Περπατάω – Jag vandrar i Grekland

Loading...

Det här är fjortonde delen i en artikelserie om det grekiska alfabetet. Du hittar alla publicerade artiklar här.

Π. Περπατάω betyder Jag vandrar på grekiska. Det gör vi ganska ofta i Grekland, landet är som gjort för vandringar. På bilden ovan en gammal ridväg på Pelionhalvön, som vi vandrade nerför hösten 2019.

Bäst är det att vandra i de grekiska bergen, med utsikt mot havet på ena sidan och det grekiska landskapet omkring sig. Möten med får, getter, andra djur och enstaka människor förhöjer upplevelsen. På vägen passerar man emellanåt någon by där det går att vila fötterna och få något att äta och dricka samtidigt som man stillar lokalbefolkningens nyfikenhet.

Det är lätt att vandra i Grekland, så länge man har ett öga på väderrapporten. Om den talar om värmebölja, kraftig blåst eller häftigt regn ska man låta bli, hittills har vi klarat oss med några droppar regn och ett lätt solsting.

Utsikt från Profiti Ilias, Nisyros högsta punkt. Foto: John Göransson.

Många frivilliga entusiaster

Det finns gott om vandringsentusiaster i Grekland som lägger mycket möda på att hålla de hundratals milen vandringsleder i gott skick. De ser till att lederna är markerade och väl framkomliga, de ordnar med rastplatser och vattentäkter på strategiska platser. De fyller också internet med nyttig information om olika leder.

Numera vandrar vi mest på Kreta, förr vandrade vi mest på Nisyros. Men vi brukar också passa på att ta en och annan rejäl promenad när vi besöker andra platser.

Samariaravinen – nej tack

Den mest populära vandringsleden i Grekland är utan tvekan Samariaravinen. Jag har gjort den vandringen två gånger. Det är en omkring 16 kilometer lång nedförsbacke från Omalos 1 300 meter över havet ner till havet i Agia Roumeli. Det är en mycket vacker vandring, som inte behöver säljas in med det falska påståendet att det är Europas längsta ravin. Men vi gör inte om den, av två skäl: Det är onödigt att göra samma vandring flera gånger, när det finns så många att välja på. Framför allt är det är alldeles för mycket folk som gör den. Cirkusen i Agia Roumeli vid ravibens botten och kaoset vid busshållplatsen i Chora Sfakion på hemvägen (en gång räknade jag till 22 bussar) avstår vi gärna från.

Vikosravinen i Epirus är Faktiskt Europas längsta ravin. Foto: John Göransson.

Imbrosravinen

Om man är i Chaniatrakten och vill vandra genom en ravin kan jag rekommendera Imbrosiravinen. Den är betydligt kortare än Smariaravinen, men väldigt vacker och framför allt har du stora chanser att få ha den alldeles för dig själv. När du kommer ner i den lilla byn Komitades kan du ta bussen till den vackra stranden vid Frangkolastelli i öster eller till Chora Sfakion i väster. Eller så kan du ta en “taxi” (bybo med pickup) tillbaka till utgångspunkten, vilket är praktiskt om man parkerade bilen där. Annars går det bussar.

Med familjen i Imbrosravinen. Foto: John Göransson.

Det finns många fler att välja på. På Kreta passerar den europeiska vandringsleden E4. Vi har gått några sträckor av den längs sydkusten. Den är bitvis ganska tuff.

Stadsvandringar

Även de grekiska städerna fungerar att vandra i. Våren 2019 vinkade jag av hustrun på flygplatsen i Ioannina och gick sedan tillbaka till hotellet. En rätt tråkig vandring, 4 kilometer genom Ioanninas förorter. Men det är spännande att se det “vanliga” Grekland långt bortom turistmålen och besöket på det lilla caféet längs vägen var en hit. Jag var nog den första utländska besökaren de hade haft. Totalt gick jag en bra bit över en mil den dagen.

En stad ytterst lämpad för vandring är Thessaloniki. Strandpromenaden från piren i väster till sjukhuset i öster är drygt fyra kilometer. Eller så går man upp till den vackra gamla stadsdelen Anopolis. Det finns mycket att se och uppleva i denna vackra stad. Som mest har det blivit 15 kilometer på en dag.

Vi har också vandrat på Pelionhalvön och Meteora.

På väg till klostren i Meteora. Foto: John Göransson.

Rätt utrustning

Smårj in dig med solkräm innan du ger dig av. Glöm inte att ta med vatten. Ha bra skor på fötterna och solskydd på huvudet. Skavsårsplåster (Compeed) är bra att ha, samt ombyte av strumpor. Lite första förband är också bra, om olyckan skulle vara framme. Lite energi förstås. Russin- och nötblanding är en klassiker. Och så badkläder, så att du kan svalka dig i havet.

Om olyckan skulle vara framme

Om du ger dig ut i vildmarken bör du berätta för någon att du ska göra det. Bor du på hotell är receptionen det självklara stället. Ge dem ditt mobilnummer, berätta om dina planer.

Grundregeln i Grekland är enkel: där det finns människor finns det hjälp. Risken att du ska stöta på en människa som inte vill hjälpa dig är i stort sett obefintlig.

Mobilen kan rädda ditt liv, även om den saknar täckning. Kolla var det finns mobiltäckning innan du ger dig iväg. GPS-signal har du alltid, så ladda ner kartor till mobilen i förväg. Då kan du navigera även utan mobilsignal. Ta med power bank till mobilen och håll koll på mobilsignalen. Om du tappar signalen är det bra att veta var det hände, så att du snabbt kan ta dig tillbaka dit och ringa efter hjälp. Appen Opensignal (Android och iPhone) visar var det finns mobiltäckning och appen My Signal Tracker (Android) visar på en karta var du senast hade täckning.

Du vet vad du har passerat, men aldrig vad du har framför dig. Fotografera allt du passerar på vägen som du kan ha nytta av. Hus, vägar, dricksvatten, informationstavlor, husdjur, vägskyltar…

Jag öppnar mitt foto i Google Photo och får då veta att den togs 21 september klockan 12:19. På kartan ser jag exakt var den togs. Där finns ett café också!

Alla operatörers nät släpper fram samtal till nödnumret 122, Om du i en nödsituation inte kommer fram det vara för att din operatör inte har täckning. Prova då att plocka ut SIM-kortet ur mobilen, så att den kan den koppla upp sig via något annat nät, som har täckning.

Här kan du läsa om några de bästa vandringarna i Grekland. Vi har bara betat av två av dem (Samaria och Meterora). Men vi har gjort många som inte finns med på listan. Vandringen från Ioanninas flygplats till Hotel Antique lär aldrig komma med på listan.

3 reaktioner till “Περπατάω – Jag vandrar i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: