fbpx

Ordkriget fortsätter mellan Turkiet och EU

Loading...
Loading...

Detta är en den dagliga uppdateringen av läget vid gränsen mellan EU och Turkiet. Det finns också en bakgrundsartikel samt en artikel med frågor och svar. Som vanligt försöker vi att bara använda säkra uppgifter.


Det senaste dygnet har sidorna i konflikten om migranterna vid gränsen mellan Turkiet och Grekland mest handlat om positionering styrkedemonstrationer och ömsesidiga anklagelser. Grekland och EU demonstrerar enighet, Turkiet anklagar å sin sida EU för att vägra ta ansvar för flyktingarna och för situationen i Syrien.


Låsta positioner

Turkiet: EU måste ta ansvar för migranterna. EU måste hjälpa oss att kämpa mot Assadregimen i Idlib. EU är låter migranter dö för att de inte vill ta något ansvar. Det budskapet upprepas hela tiden från Erdogan.

Grekland: Vi tänker hålla gränsen stängd, vadd som än krävs. Alla försök att korsa den kommer att stoppas och de som ändå lyckas kommer att straffas. Detta budsap upprepas hela tiden av Mitsotakis och hans stab.

EU: Vi har ett avtal och det ska hållas! Vi tänker skydda våra gränser och vi tänker ge Grekland allt stöd landet behöver. Turkiet har gjort migranterna till spelpjäser i ett smutsigt utpressningsspel. Situationen 2015 får inte upprepas! Så har det låtit från hela EU:s högsta ledning och flera statschefer, bland annat Sveriges statsminister Stefan Löfven.

EU och Grekland har förstärkt gränsen. EU:s gränsstyrka Frontex har anlänt med människor, båtar, helikoptrar, thermokameror och annan utrustning. Grekland har skickat militär till gränsen. Åtgärden kallas övning, men det lurar ingen och det är inte heller meningen. Syftet är att visa Turkiet och migranterna att gränsen är stängd.

Anklagelserna haglar

Samtidigt anklagar de båda sidorna varandra för olika saker som händer vid gränsen. Här har Turkiet uppförsbacke i retoriken, eftersom alla (utom Turkiet) är överens om att Grekland har rätt att skydda sin gräns medan det är en uppenbar aggressionshandling att aktivt skicka migranter mot gränsstängslen och försöka hjälpa dem att ta sig över, eller eskortera deras gummibåtar med patrullbåtar till gränsen.

Turkiska Hürriyet rapporterade på onsdagen att sex migranter hade blivit skjutna av grekisk polis när de försökte passera gränsen. En av dem träffades i bröstet och dog, enligt tidningen. Några bildbevis från händelsen finns inte, men en videofilm cirkulerar där några unga män säger att de träffats av kulor. Värt att notera är att alla som Hürriyet har pratat med är Syrier, medan all annan rapportering pekar på att väldigt få av de migranter som försöker ta sig in i Grekland är det.

Ryska myndigheter hävdade på tisdagskvällen att turkiska styrkor försöker driva flyktingar från Idlib in i Turkiet, för att därifrån ta sig till gränsen mot Grekland. Inte heller de uppgifterna går att lita på, eftersom Ryssland stödjer Assadregimen i Syrien och Turkiet stödjer rebellerna.

Det vi vet är att tusentals flyktingar fortfarande befinner sig vid gränsen. Det är kallt och blött, hela situationen är på väg att utvecklas till en humanitär katastrof. När människor börjar dö av köld och umbäranden kommer båda sidorna att anklaga varandra för att ligga bakom.

Flyktingar fyllde Lesbos hamn

En del av desinformationen får svåra konsekvenser. På tisdagen uppstod rykten bland de aslysökande i Moria på Lesbos att fartyg var på väg för att föra dem till det grekiska fastlandet. De falska ryktena fick flera tusen människor att lämna Moria och ta sig till Mytilini, för att sedan drivas tillbaka av kravallpolis. Samtdigt fylldes hamnen av nyanlända, minst tusen flyktingar har tagit sig i gummibåtar till Lesbos de senaste dygnen.

Öborna har tröttnat

Många av invånarna på Lesbos och de andra öarna i norra Egeiska havet har tröttnat. Den gästfrihet och hjälpsamhet vi såg i många bilder från 2015 har nu bytts i sin raka motsats. Situationen var kritisk redan innan Turkiet öppnade sin gräns, nu uppstår hela tiden bråk mellan öbor och migranter.

Samtidigt har krisen lockat högerextremister till Lesbos, som attackerar migranter och journalister som försöker berätta om övergreppen. Kommunisterna från PAME ser man däremot inte mycket av.

Vänsterkoalitionen Syrizas partiledare Alexis Tsipras uttalade på onsdagen stöd för regeringens åtgärder men kritiserade den samtidigt för att inte ha förutsett att detta skulle hända och för att inte söka politisk enighet i frågan. Hans uttalande var mer partipolitisk än substantiell, som så ofta i grekisk politik.

EU får kritik från FN

FNs flyktingkommissarie Filippo Grandi uppmanade på tisdagen EU att ställa upp med mer resurser och ge stöd åt Grekland, som står inför en ny våg av migranter och flyktingar från Syrien och andra delar av Mellanöstern.

”Grekland är medlem i EU så landet ska i första hand få stöd av EU:s resurser. Det är uppenbart att Grekland behöver mer av det”, sade han på ett möte i Genève, enligt Reuters. Han uppmanade också länderna att sluta ”käbbla” (bickering) och i stället titta på flyktingkrisens orsaker

Vad händer härnäst?

Händelseutvecklingen kommer att avgöras av tre faktorer:

  • Förhandlingar mellan EU och Turkiet. Parterna står väldigt långt ifrån varandra på flera punkter. Det handlar om flyktingavtalet, om Syrien och om EU:s sanktioner mot Turkiet på grund av borrningarna utanför Cyperns kust.
  • Migranterna vid gränsen. Just nu är tusentals migranter vid gränsen. De är frusna och hungriga, många av dem gjorde av med sina sista pengar på bussbiljetten, enligt Foregin Policy. Turkiet har sagt att ännu fler är på väg. Frågan är nu om de kommer att ge upp och återvända dit de kom ifrån eller om de kommer att ta till desperata åtgärder för att ta sig över gränsen. Om det senare inträffar riskerar vi att få se ett blodbad där kulorna avfyras från grekiska vapen. Eller så tvingas Grekland öppna gränsen av humanitära skäl. Båda dessa scenarier är vad Grekland och EU minst vill ha. Då har Erdoğan vunnit.
  • Omvärldens reaktioner. Hittills har USA och andra länder, samt flera internationella organisationer, uttalat stöd för Greklands försök att skydda sina gränser. Men om krisen blir långvarig kan situationen ändras. För varje dag som går ökar pressen på Grekland, det har vi redan sett. Landet anklagas direkt och indirekt för att bedriva en ”push-back-politik” som strider mot FN:s asylregler.

Is i magen!

Mycket tyder på att Erdoğans satsning kommer att misslyckas. Hans ord är det inte många som litar på. Greklands stenhårda policy och beslutsamhet att hålla gränsen stängd har uppenbart skakat den turkiska regeringen. Erdogan hoppades förmodligen på en upprepning av vad som hände 2015, när hundratusentals asylsökande vällde över den turkiska gränsen till Grekland, för att snabbt resa vidare in i andra EU-länder. I stället möttes migranterna denna gång vid gränsen till ett land som redan höll på att slitas sönder på grund av den rådande flyktingsituationen, som var berett att försvara sin gräns med alla till buds stående medel, med EU i ryggen.

EU har knappast något annat val än att stötta Grekland. Det är EU som har skrivit avtalet med Turkiet och det är EU som har infört sanktioner. Men Grekland, såväl regeringen som befolkningen och de som bevakar gränsen, måste ha is i magen, så att inte retoriken och handlingarna kantrar över i främlingsfientlighet, hat och våld. Migranterna är inte angripare, de är brickor i ett cyniskt spel! Skriv upp de orden på en lapp och titta på den när du tvivlar. Det kommer fortfarande att vara sant, varje gång.

Ett barn har redan dött, det finns säkert fler offer och det kommer definitivt att bli ännu fler, om inte situationen snabbt får en politisk lösning. Den dag vi kan se på Youtube hur en gränsvakt eller en ”patriotisk grekisk medborgare” dödar en asylsökande kommer luften att gå ur sympatierna snabbare än den går ur en punkterad gummibåt. Det kan hända när som helst. Redan i dag finns många filmer på Youtube som påstår att det redan har hänt.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: