fbpx

Osannolika möten i Aten

Loading...

Vi har varit med om många osannolika möten i Grekland. Folk vi känner hemifrån Sverige har plötsligt kommit runt ett hörn i en gränd på någon liten ö. Folk vi aldrig har träffat visar sig ha gemensamma bekanta någon helt annanstans i världen. Jag ska berätta om det senaste osannolika mötet, som inträffade i Aten förra året.


Egentligen handlar det om en serie av osannolika möten, som inträffade samma dygn och var sammanflätade med varandra. Det hela började med att vi checkade i på The Frogs Guesthouse i Aten. Vi skulle stanna där i två nätter innan reportageresan fortsatte med tåg norrut. På kvällen hängde vi lite i baren med ägaren Angelou och hans kompisar. Vi berättade att vi hade ett hus i Chania och vi började prata om tsikoudia. Han berättade att han hade en kompis i Chania och att han hade varit med honom och gjort tsikoudia i hans kazani. Ägaren visade sig vara Giorgios, en restaurangägare som vi känner väl. Tyvärr har vi inte varit där på ett tag, framför allt för att vår enda ovän i Chania brukar hänga där. Men hans restaurang Kalderimi är definitivt värd ett besök.

Kazani med Giorgos

Kazani. Foto: John Göransson.

Dagen efter kommer vår kompis Manolis över för att ta en snabb lunchöl, innan han ska tillbaka till jobbet. Hans pappa kommer från Kreta och han har ett hus vid kusten söder om Rethymnon. Angelou kommer ut med en kanna tsikoudia från Giorgios kazani. Vi berättar att Manolis också har rötterna på Kreta. Vi har en trevlig stund och pratar Kretaminnen. och vi berättar om en vandring vi hade gjort julen innan, från byn Spili ner till sydkusten. ”Stannade ni i Spili?” frågade Manolis. Vi bekräftade det och han frågade var vi hade ätit middag. Vi berättade om det lilla trevliga caféet med kaminen. ”Jag vet”, sade Manolis ”De bakar potatis i kaminen. Det är min kusin som äger det”. Om detta hade vi förstås ingen aning. Inte heller att Spili var den by som de brukade handla i när de var i sitt hus i Kerames.

greklandallexclusive.com/2020/02/22/vinter-i-byn/(öppnas i en ny flik)

Kusinen i Spili

Potatisbakning på Manolis kusins café i Spili. Foto: John Göransson.

På kvällen åt vi middag med Manolis och hans fru Paty, som är vår sons gudföräldrar, på utmärkta Rozania i Exarchia. När vi satt där får hustrun syn på ett bekant ansikte. Det är vår enda ovän i Chania, han som fick oss att sluta äta hos Giorgos, som släntrar nerför gatan. Vi såg honom härom dagen i Chania, ett mindre osannolikt möte.

Ovännen i Aten

Tre sammanträffanden inom ett dygn. Angelou visar sig vara kompis med Giorgos på vårt gamla stamhak i Chania. Manolis är kusin med ägaren till caféet där vi åt middag vår enda kväll i Spili. Och en man vi känner (eller trodde vi kände) från Chania passerar oss när vi äter middag i Aten. Han är förmodligen inte kompis med Giorgos längre, det var länge sedan vi såg honom där.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: