fbpx

Grekland i Halv Åtta hos mig

Den 8 september sändes ett avsnitt av Halv Åtta hos mig som var inspelat på Grekland All Exclusives redaktion. De som såg det fick se mig tillaga och servera två grekiska specialiteter: midopilafo och loukomades. Om någon vill set det i efterhand finns det på TV4 Play.


En sak i programmet blev lite fel. Redaktionen blandade ihop arbetet med Grekland All Exclusive med de podcaster som har producerats på redaktioen, som inte alls handlar om Grekland utan om helt andra saker. Så kan det gå, men om du undrar var du hittar den där podcasten så är svaret att den inte finns. Vi har diskuterat att starta en, men vi har inte lyckats hitta ett bra format, som vi tror kan locka lyssnare. Men vi är öppna för förslag! Det var hur som helst kul att prata lite med Franchine i Aten över Skype.

Undertecknad bjöd hem de tre trevliga gästerna Nikita, Olga och Jones, plus ett rejält tilltaget inspelningsteam, på fördrink, kaffe och trerätters middag. Målet med menyvalet var enkelt: historieberättande och Grekland.

TV4 äger alla rättigheter till materialet, så jag kan inte lägga upp egna bilder eller filmklipp, förutom de som TV4 har släppt offentligt.

Ett litet promo-klipp från inspelningen.

Räkmacka i Sverige och Grekland

Förrätten blev svensk. I mitt arbete med Räkmackans dag (14 oktober) arrangerade jag för ett antal år sedan en tävling mellan Stockholm och Göteborg. Två fiskhandlare, Feskarbröderna i Götet och Hav i Stockholm skulle tävla om vilken stad som gjorde den bästa räkmackan. Idén fick jag när jag skulle med ett flyg på Landvetter och kunde köpa räkor av Feskarbröderna i avgångshallen. Så skulle vi göra! Vi skulle stå vid gaten till Göteborgsplanet på Arlanda och vice versa på Landvetter. Resenärerna skulle få blindtesta räkmackor (stora som canapéer) och rösta på vilken de tyckte var godast.

Lång historia kort; Stockholm vann. Den räkmackan fick bli förrätt. Receptet hittar du här.

Vii har faktiskt gjort räkmackor i Grekland flera gånger. Efter mycket experimenterande har vi hittat sätta att få hyfsat svensk smak på räkorna från vår lokala fiskhandlare i Chania. Receptet hittar du här.

Midopilafo

Här finns receptet och historien bakom midopilafo.

Midopilafo, grekisk musselrisotto, har vi tillagat flera gånger, både i Sverige och i Chania. Den här rätten blev komplicerad att laga under de speciella förutsättningar som gäller för en TV-produktion, så riset blev inte så al dente som det borde. Men gott blev det!

Efter programmet har flera vänner hört av sig och tjatat om att de vill komma hit och äta midopilafo, så det lär snart vara dags igen. Hösten är en bra tid för musslor.

Loukomades

Vi åt loukomades första gången på vår sons dop, som ägde rum i klostret Stavros på Nisyros. En av öns kvinnor hade i uppgift att baka loukomades till alla dop, så även till vårt. Vi äter annars sällan söta desserter.

Läs artikeln om när vi första gången åt loukomades. Foto: John Göransson.

Det var faktiskt första gången jag bjöd på loukomades, förutom några övningsrundor veckan innan inspelningen. Det var lite bökigt och stressigt med kombinationen het olja, TV-kameror, intervjuare och väntande gäster, men det blev så bra som jag kunde begära.

Saffranglass

Saffransglassen har sitt ursprung ur en julmiddag för nära 30 år sedan. Vi ville göra en dessert med jultema som inte var så söt och mäktig, det fick bli saffransglass. Sedan dess har den utvecklats och förädlats, inte minst av kockvänner som vet hur man får glassen så där krämig och god som den aldrig blir om man följer de vanliga recepten. Glass är annars något vi aldrig gör i Chania, av två skäl: Det finns ingen glassmaskin i vårt hus i Chania och vi har flera ställen inom fem minuters gångavstånd där vi kan köpa hem gudomligt god glass. Här finns receptet på desserten.

I övrigt kan berättas att del blev Kir Iyannis Assyrtiko till varmrätten. Planen var att servera Samos Vin Deux till desserten, men den var slutsåld, så det fick bli ett annat dessertvin.

Det blev en lång dag. Men möjligheten att få slå ett slag för grekisk mat utanför turistmenyerna var alldeles för lockande för jag skulle kunna tacka nej till erbjudandet. Vem som vann? Det får du veta om du tittar.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: