fbpx

Femton frågor och svar om Grekland All Exclusive

Loading...

Grekland All Exclusive får alltfler läsare. Det är kul. Samtidigt skapar det missförstånd om vad den här sajten är och vad den har för syfte. Därför har vi samlat ihop några vanliga frågor och försökt besvara dem. Ställ gärna fler frågor, så ska vi försöka besvara dem också.


1. Vad är Grekland All Exclusive?

Det började som en personlig blogg, planen var att den skulle vara ett levande och interaktivt manus till en bok om Grekland. Men nu är det i stället en kunskapskälla för alla Greklandsälskare. Här blandas nyheter, turistguider, krönikor, quizzar, läsarundersökningar… Det är helt enkelt ett onlinemagasin för alla som är intresserade av Grekland

2. Är Grekland All Exclusive en annons-sajt?

Nej, det är det inte. Däremot innehåller Grekland All Exclusive annonser, det gör i stort sett alla magasin. Men annonsörerna påverkar inte på något sätt innehållet i artiklarna. Det är Grekland All Exclusive som väljer annonsörer.

3. Varför finns det annonser på sajten?

Det måste komma in pengar, annars blir det omöjligt att driva ett så ambitiöst projekt som Grekland All Exclusive. Förutom tusentals nedlagda arbetstimmar uppstår kostnader för resor, utrustning och webbresurser. Just nu i coronatider har vi inga intäkter alls, eftersom vi har valt att hålla fast vid policyn att alla annonser ska ha anknytning till Greklandsresor. Å andra sidan blir det inga resekostnader.

4. Varför står det ibland ”jag” och ibland ”vi” i artiklarna?

Visst är det förvirrande? Det är bara en person som skriver artiklar här, det är John Göransson och det är jag. Men jag väljer att spara det personliga tilltalet till krönikor och reseberättelser, i övrigt material är det Grekland All Exklusive som är avsändare och då är det ”vi”. På så vis ska läsarna kunna skilja på nyheter och åsikter. Om det står ”jag” så är det mina upplevelser och åsikter som ligger till grund för innehållet. Står det ”vi” så är det Grekland All Exclusive som förmedlar uppgifter från andra källor.

5. Varifrån kommer fakta till artiklarna?

Grekland All Exclusive använder en mängd olika källor, allt från grekiska medier till doktorsavhandlingar. Jag har varit journalist och researcher i många år, så jag vet hur jag snabbt hittar ock värderar information. När det känns påkallat anges källan. En del är förstås självupplevt, då framgår det tydligt.

6. Driver Grekland All Exclusive en agenda?

Ja, absolut. Jag är övertygad om att det finns massturism som är i längden skadlig för Grekland och vill påverka människor att resa självständigt. Det tar sig bland annat uttryck i den här krönikan. Jag vill också att läsarna ska få en uppdaterad bild av Grekland och se landet som det är i dag, inte som det såg up på 80-talet då massturismen tog fart. Jag vill också avliva myter och osanningar som ofta sprids om Grekland och grekerna. Men framför allt vill jag hjälpa Greklandsälskare att få ännu bättre upplevelser.

7. Du är inte grek, du bor inte i Grekland, du pratar knappt grekiska. Hur kan du tro att du förstår Grekland och grekerna?

Den här frågan får jag ofta, framför allt från greker. Jag har fyra svar på frågan:

 1. Jag har under 30 år gjort minst 60 resor till Grekland och vistats i landet i minst tre år. Jag har rest runt i stora delar av Grekland och pratat med hundratals människor, från Thessalonikis borgmästare till albanska gästarbetare.
 2. Sedan krisåret 2015 har jag systematiskt lärt mig mer och mer om Grekisk politik, historia, kultur och annat. Jag har läst tiotusentals sidor artiklar och böcker, lyssnat på hundratals timmar grekisk musik, sett grekiska filmer och TV-serier…
 3. Sedan Grekland All Exclusive startade 2018 har sajten publicerat över 400 artiklar i alla möjliga ämnen. Bara under 2020 har jag producerat 183 artiklar om Grekland med drygt 118 00 ord, lika mycket som i en riktigt fet roman.
 4. Jag har massor av grekiska vänner som ger mig insikter och perspektiv på landet.

Hur är det med dina egna kunskaper? Testa dem gärna med något av våra quiz!

8. Ser Grekland All Exclusive ner på människor som åker på charterresa eller All Inclusive?

Absolut inte! Men eftersom sajten är till för att främja självständiga Greklandsresor så är det också sajtens uppgift att berätta om vilka konsekvenser massturismen medför och hur mycket bättre upplevelser den kan ha som söker sig utanför de själlösa turistförorterna. En del känner sig angripna, det är inte mycket att göra åt. Jag har genom åren träffat många trevliga charterresenärer och flera av dem har återkommit på en självständig resa.

9. Finns det inga fördelar med charterresor?

Som jag ser det finns det få fördelar med charterresor, däremot med charterflyg. Många öar går det bara att ta sig till direkt från Skandinavien med charterflyg och charterbolagen ska ha ett erkännande för att de bröt monopolen på flygmarknaden och gjorde utlandsresorna tillgängliga för ”vanligt folk” med begränsad tillgång till tid och pengar. Vi flyger ofta charter till Grekland men vi har inte varit på en charterresa sedan 1991.

Charterbranschen kan anpassa sig. Men det kräver modet att skippa All Inclusive och hotellkomplex i förorterna och satsa på mer småskaliga upplevelser, närmare det riktiga Grekland. Det finns faktiskt ett bolag som gör det, Apollo har börjat med resor till ganska outforskade resmål som Zagoria i Eprius.

10. Finns det inga nackdelar med självständigt resande?

De kräver förstås lite mer planering och alla överraskningar är inte av den trevliga sorten. Men det är roligt att planera Greklandsresor och de många trevliga överrakningar som ofta blir resultatet uppväger som regel de otrevliga.

11. Är allt sant som står på sajten?

Målsättningen är att det alltid ska vara sant och om det blir fel så rättas det till om någon påpekar det. Men det ska vara fel i sak, inga artiklar rättas för att någon läsare tycker att innehållet är felaktigt. Faktum är att jag lägger mycket tid på att kolla när någon hävdar att jag har fel, oftast visar det sig att det var rätt men att läsaren har en annan uppfattning. är det Ibland blir fel och då beror det oftast på något av följande:

 1. Det var rätt när det skrevs, nu har verkligheten ändrats. Detta gäller främst nyhetstexter. Men även stora analyser som bygger på mycket research kan ändras, detta är ett exempel. Då går jag in och uppdaterar, men rena nyhetsartiklar är det omöjligt att ständigt hålla uppdaterade. Nyheter är färskvara, helt enkelt.
 2. Jag har litat på en källa som visar sig inte vara trovärdig. Det händer ibland och om någon påpekar att det var fel och ger mig en trovärdig källa så rättar jag.
 3. Det går för fort. Ibland ska nyheten ut snabbt och då kan information falla bort. Det hände senast dagen innan jag skrev den här texten, när en läsare påpekade detta så rättade jag till felet direkt. Som tur är hade det ingen betydelse för andra än de som bor i Grekland och har barn i skolåldern och de får nog information från annat håll än Grekland All Exclusive.
 4. Korrfel blir det alltid. Det finns inte resurser att skicka texterna på korrektur och då är det oundvikligt. Påpeka så rättar jag.

12. Vilka artiklar får flest läsare?

Rena faktaartiklar lockar alltid flest läsare. Priser och pengar, lagar och regler, Greklands städer, så här köper du bostad i Grekland… Artiklarna om hur coronaviruset påverkar resplanerna får förstås många läsare just nu, vi längtar alla efter den dag de hamnar på historiens soptipp.

13. Vilka artiklar har minst läsare?

Artiklar om grekisk politik har generellt ganska få läsare, tyvärr. Utom nu i coronatider förstås. Den artikel du just nu läser kommer nog också att få ganska få läsare.

14. Hur vet jag när det kommer nya artiklar?

Det finns tre sätt:

 1. Prenumerera. Om du fyller i din mejladress i formuläret längst ner så får du ett mail varje gång det kommer en ny artikel. Detta är den säkraste metoden.
 2. Gilla Facebooksidan Grekland All Exclusive så får du en avisering varje gång det kommer en ny artikel. Om du aldrig tittat på artiklarna så kommer Facebook att sluta skicka aviseringar
 3. Gå med i någon av Facebookgrupperna Grekland All Exclusive eller Bo i Grekland. Där delas alla artiklar, men samma gäller här. Om du inte är aktiv så slutar du få aviseringar.

15. Hur hittar jag artiklar om det jag är intresserad av?

Det finns tre sätt även för detta:

 1. Överst på sidan finns snabblänkar till olika populära kategorier och artiklar.
 2. Långt upp i högermenyn finns ett fönster för fritextsökning.
 3. Längre ner i högermenyn finns en lista med länkar till olika kategorier.

One thought on “Femton frågor och svar om Grekland All Exclusive

 • 12 maj, 2020 kl. 14:49
  Permalänk

  Hej!
  Tack för all bra läsning.
  Jag har bott i Grekland i 37 år. Allt du skriver är bra. Jag har till och med lärt mig en del genom att läsa Grekland All Inclusive.
  Mvh
  Lena i Varkiza

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: