fbpx

Vad händer hos Grekland All Exclusive?

Loading...
Loading...

Nu är det snart två veckor sedan vår lilla redaktion kom hem efter fem veckor i vårt lilla hus i Chania. Det känns som att det är läge att sammanfatta sommaren. Det blir mest bra nyheter, men en liten orosanmälan blir det också.


Stark tillväxt

Websajten Grekland All Exclusive har sedan årsskiftet haft 170 000 besökare som har besökt nästan 300 000 sidor. Det är dubbelt så många besökare som för hela 2019! Det som ger anledning till oro är att väldigt många besökare vill veta hur deras resplaner påverkas av coronaviruset, så risken finns att vi tappar läsare när den är över.

Vi oroar oss inte för det, tvärtom. Alla vill att pandemin snart ska vara över, så att saker och ting kan återgår till det normala. Vi längtar efter att få publicera fler roliga och inspirerande artiklar om Grekland, samtidigt som våra läsare denna sommar framför allt har efterfrågat relevant information och lägesrapporter från Grekland. Den mest lästa artikeln handlar om hur man fyller i PLF-blanketten innan avresan till Grekland. Men nu är turistsäsongen slut och vi kan börja göra det vi vill: informera och inspirera!

Uppdateringar

Eftersom redaktionen är liten (en som skriver och en som redigerar) så har det inte funnits mycket tid att producera guider och annat nyttigt. Vi har i stället uppdaterat flera sådana artiklar. Alldeles nyss uppdaterades artikeln om Aten som ingår i serien om grekiska städer. Vi har också uppdaterat en del artiklar i den stora grekiska ABC-boken.

Sociala medier

Våra Facebookgrupper Grekland All Exclusive och Bo I Grekland fortsätter att växa och aktiviteten ökar. I synnerhet gäller det Bo i Grekland, som snart kommer att passera Grekland All Exclusives medlemstal. Möjligheten att pensionera sig i Grekland med låg skatt har satt fart på intresset, det ser vi också på webbsidan, där artiklarna om att pensionera sig i Grekland och att köpa hus har haft många läsare.

Vårt Instagramkonto (Greklandallexclusive) har inte så mycket trafik. Det är helt OK. Det används enbart för att publicera inspirerande och vackra bilder från Grekland. Samma gäller vårt Twitterkonto, som bara är till för att twittra om nypublicerade artiklar. Om du gillar våra artiklar skulle vi uppskatta om du själv kunde dela länkar till dem! Visst är det trevligt med alla uppskattande kommentarer vi har fått i olika kanaler den senaste tiden, ännu roligare är det om ni delar me er till era vänner, enligt den klassiska devisen ”Är ni missnöjd med besöket, berätta det för oss, är ni nöjd, berätta det för edra vänner!”

Orosanmälan

Orosanmälan handlar om att vi har dragit på oss en del hat och andra dumheter på sista tiden, från människor som inte vet hur journalistik fungerar och hur man umgås på nätet. De vill att vi ska avslöja anonyma källor, de härjar i olika grupper med kampanjer mot Grekland All Exclusive och mot mig personligen. Riktigt vad de är så upprörda över är svårt att förstå, men man kan anta att det är människor med extrema åsikter som inte tål att deras världsbild blir ifrågasatt. Vi har en ganska hård inställning till troll och tvekar inte att utestänga sådana ur den digitala gemenskapen.

Covid-19

Mest ifrågasatt blev en krönika som handlade om möjliga orsaker till att smittspridningen av Covid-19 tog fart i Grekland. Trots att det var i princip samma orsaker som de grekiska medierna angav så var det många som blev upprörda och kom med anklagelser om rasism, hat mot greker (sic!), fördomsfullhet och annat. Framför allt ansåg många att krönikan inte innehöll fakta, trots att den var full av fakta.

Det är ett tråkigt faktum att Grekland inte lyckas få bukt med smittspridningen, trots tuffa åtgärder som orsakar stor skada på landets ekonomi och bäddar för en tuff vinter för många greker. Frågan var uppe i en krönika redan i början av augusti och ingenting har blivit bättre sedan dess. Här är dagens siffror (16 september) från Folkhälsomyndigheterna i Grekland och Sverige samt det europeiska smittskyddsinstitutet ECDC:

16 septemberGreklandSverige
Antal nya fall 312230
Antal döda39
Antal nya fall per 100 000 de senaste 2 veckorna29,930,4
Antal döda per 100 000 de senaste 2 veckorna0,40,2
Antal i intensivvård 15 september6715
Antal Covid-19-tester per 100 000, vecka 366921 234

Därmed inte sagt att regeringens åtgärder är verkningslösa, eftersom det är omöjligt att veta hur det hade sett ut om de inte hade vidtagit dem. En nyttig läxa: Det finns inget självklart samband mellan politiska åtgärder och smittspridning. Det enda som påverkar är mänskliga beteenden, alltså vi själva Det är temat för den här krönikan.

Turkiet och Moria

Många undrar säkert varför vi har legat så lågt med de två största och mest dramatiska händelserna i Grekland: Konflikten med Turkiet och branden i flyktinglägret Moria på Lesbos. Vi har tidigare skrivit om konflikten och vi har skrivit om Moria.

Denna gång har vi avstått från att skriva, av två skäl: Vi tycker att andra medier täcker dessa händelser väl, så vi har inte mycket att tillföra. Dessutom är det mat åt trollen varje gång vi skriver om detta. Det som händer på Lesbos just nu är fruktansvärt, men det är inte lika enkelt att peka ut skyldiga som många tycks tro. Konflikten mellan Grekland och Turkiet är oroande men handlar delvis om helt andra saker än de grekiska och turkiska medierna rapporterar om.

Rasister, grekiska och turkiska nationalister, asylvänster… vi orkar helt enkelt inte tjafsa med dem. Alternativet är att bara rapportera, men eftersom vi har ett RSS-flöde från Kathimerimis engelska edition på sidan känns det onödigt. Vi återkommer. Till dess kan du läsa den här artikeln om Hagia Sofia eller den här artikeln om om Greklands väg till självständighet.

3 reaktioner till “Vad händer hos Grekland All Exclusive?

 • 15 september, 2020 kl. 18:14
  Permalink

  Jag är imponerad av kvalitén i er bevakning av Grekland! Jag hade glädjen att kunna tillbringa några veckor på Lesvos i augusti trots allt. Hur ni beskrev läget kring grekers attityd och strategier kring Covid 19 stämde helt och jag hade stor hjälp av er information om regler etc. Stort tack!

  Svar
  • 15 september, 2020 kl. 21:11
   Permalink

   Tack för de vänliga orden!

   Svar
 • 15 september, 2020 kl. 17:11
  Permalink

  Det förvånar mig inte alls att besökarna har blivit så många fler i år. Sedan jag hittade denna sidan i våras, har jag rekommenderat den till familj och vänner, som kan vara intresserade. Där finns så mycket information och trevlig läsning om allt, både högtider, vardag och traditioner, för att inte tala om alla quiz, som ibland är lätta men lika ofta svåra. Jag ser fram emot fler inlägg.

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: